OLJE OG GASS

Kan sluke 60 000 fat olje per dag

Ole K. Helgesen
18. feb. 2011 - 14:31

Oljekjempene ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips og Shell har i løpet av et halvt år utviklet et nytt brønnkontrollkonsept som skal kunne stanse undervannsutblåsninger - som fjorårets BP-katastrofe i Mexicogolfen. Løsningen er en enorm stålhette med en rekke innebygde funksjoner til å gjenvinne kontrollen over en oljebrønn som løper løpsk.

Første milepæl

Ifølge direktør Marty Massey i ExxonMobil er den første milepælen nådd for selskapene som i etterkant av Macondo-ulykken garanterte å finne et effektivt responssystem.

Ifølge direktør Marty Massey i ExxonMobil er den første milepælen nådd for selskapene som i etterkant av Macondo-ulykken garanterte å finne et effektivt responssystem. ENORM: Her er den nye stengeventilen som skal stanse undervannsutblåsninger. MWCC

– Dette responssystemet gir økt kapasitet for å svare raskt på en mulig fremtidig undervanns brønnhendelse på dypt vann i Mexicogolfen. Systemet består av en undervannsventil med muligheten til å stenge av en oljestrøm eller føre den gjennom fleksible rørledninger og stigerør til fartøy på overflaten. Systemet har kapasitet til å ta imot 60 000 fat olje per dag.

I tillegg er det løsninger for injisering av dispergeringsmidler, ifølge en pressemelding fra Marine Well Containment Company. Selskapet er opprettet av de fire oljegigantene for å finne en løsninger på utfordringene som ble synliggjort under BPs Macondo-utblåsning.

Enorm hette

Det er ikke en hvilken som helst sikkerhetsventil som ble presentert i går. Hetten kan operere på nesten 2500 meters havdyp og tåler trykk opp til 1043 bar. Selskapet skal ha samarbeidet med amerikanske tilsynsmyndigheter for å forsikre at systemet er tilpasset regelverket. Nå skal det utvikles flere systemkomponenter for å ha på plass en enda mer omfattende løsning i 2012.

Utstyret skal stasjoneres på land på den amerikanske golfkysten. Alle selskaper som operer i Mexicogolfen kan bli medlem i Marine Well Containment Company og dermed få full tilgang til responssystemet. Ikke-medlemmer kan også bruke det mot en serviceavtale og betaling.

Les også:

– Som å putte en propp i en vulkan

Aker Solutions-ansatte: Slik stoppet vi Macondo-brønnen

– Dette kan stoppe alle oljelekkasjer

Håper å sette i proppen for godt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.