OLJE OG GASS

Kan produsere tungolje uten CO2

I SLØYFE: Induksjonskabelen legges i en sløyfe og langsmed produksjonsbrønnen. Bakken varmes opp til over 200 grader celcius. Strømforsyningen kan komme fra nettet eller fra vindkraft.
I SLØYFE: Induksjonskabelen legges i en sløyfe og langsmed produksjonsbrønnen. Bakken varmes opp til over 200 grader celcius. Strømforsyningen kan komme fra nettet eller fra vindkraft. Bilde: Siemens
Anders J. Steensen
8. mars 2010 - 08:55
Vis mer

Siden 2006 har Siemens arbeidet med å utvikle en ny teknologi basert på induksjon for tungoljeproduksjon. Med mye av den samme teknologien som i moderne komfyrer kan elektrisk induksjonsvarme brukes til å varme opp bakken i stedet for damp i tungoljeproduksjonen fra de store reservoarene blant annet i Canada. Kraftforsyningen behøver ikke å være kontinuerlig. Derfor er vindkraft godt egnet siden bakken fungerer som et meget godt varmemagasin.

– Våre tester og simuleringer viser at vi må bruke en induksjonssløyfe på mellom 1 og 2 MW for å kunne varme opp bakken til en tilfredsstillende temperatur. Dette ligger innenfor det området som er mulig å forsyne fra en standard vindturbin. Når bakken er varmet opp, har bortfall av energi til induksjonssløyfen et par dager liten innvirkning på temperauren i bakken, sier Michael Koolman som er markedsansvarlig for landbasert olje og gassindustri i Siemens.



Testet i Tyskland

– Målsettingen er å redusere damp – oljeforholdet(Steam – Oilration, SOR). Det oppnås best ved å bruke induksjonsteknologi for å varme bakken. Våre simuleringer og de måleresultater vi har gjort fra de to forsøkene som er gjennomført er sammenfallende. Derfor er vi nå i samtaler med flere for å kunne gjennomføre en test i et område med oljesand. De testene vi hittil har gjennomført er gjort i grunn uten hydrokarboner i laboratorium og i bakken ved Deggendorf i Bayern, forteller Koolman.

Han legger til at de ser på forskjellige alternativer både i Canada og Europa for å kunne teste ut systemet i et område med hydrokarboner.

– Vi ser at det er stor interesse for teknologien vi har kalt EM SAGD blant oljeselskapene og regner med å kunne komme i gang før sommeren. Det står på en avtale med et oljeselskap og godkjennelse av lokale myndigheter, sier han.



Lavt energitap

Teknologien er enkel. Det etableres en induksjonssløyfe som legges i plastrør langsmed produksjonsbrønnen.

Det sendes en strøm på rundt 400 ampere i frekvensområdet 50 kHz til 100 kHz som lager et elektromagnetisk felt, induksjonen, som varmer opp bakken til over 200 grader celcius.

Dette er tilstrekkelig til at oljen kan frigjøres og strømme til produksjonsbrønnen. Energitapet i forhold til damp er lavt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.