ARKIVNYHETER

Kan løse studenthybelkrisen

Anders J. Steensen
11. aug. 2011 - 08:58

Et ferskt studenthybelprosjekt under oppføring - kalt "Wild at Heart" - som er et samarbeid mellom Studentsamskipnaden i Vestfold, Husbanken og Moelven, kan vise seg å være startskuddet for en satsing som på sikt mer eller mindre kan løse mangelen på boliger for studenter i her landet - og samtidig gi studentene et bedre og rimeligere alternativ.

Stort hybelbehov

I dag dekkes rundt 15 prosent av hybelbehovet for studenter av samskipnadene. Resten dekkes inn via private aktører. Derfor gir regjeringen støtte til bygging av 1000 studentboliger i året i håp om at studentsamskipnadene skal bygge flere hybler.

Det er Kunnskaps- og utdanningsdepartementet som gir tilskuddene, mens ordningen administreres av Husbanken.

Kort byggetid

Dersom det går som salgssjef Vidar Solberg i Moelven Byggmodul AS vil, kan Moelven bistå studentsamskipnader over hele landet med bygging og oppføring av høystandard hybelbygg raskere og rimeligere enn tradisjonell plassbygging.

Sjefingeniør Terje Høgmo i Husbanken bekrefter at fabrikkbygde moduler kan være en bra løsning for studentboliger.

– Vi ble presentert for prosjektet Wild at Heart i Horten sammen med en arkitekt, en representant fra Moelven og representant for Studentsamskipnaden i Vestfold. Vi likte løsningen. Vi er opptatt av kvalitet og lave kostnader, samt at boligen blant annet er tilgjengelig for rullestolbrukere. Klarer Moelven å komme opp med et helhetlig konsept for studenthybler som gjøre det lettere og rimeligere for studentsamskipnadene å tilby slike fasiliteter for studentene framover, vil vi selvsagt svært gjerne se nærmere på det, sier Høgmo.Hybelkonsept på gang

Vidar Solberg i Moelven Byggmodul sier at bedriften har vært i dialog med Husbanken om å utvikle et helhetlig konsept for studenthybelmarkedet som skal gjøre det enkelt for andre studentsamskipnader å hekte seg på.

– Fabrikkbygde studentboliger gir flere fordeler for studentsamskipnadene. Kort byggetid, kort monteringstid og kvalitetssikrede løsninger fordi det er basert på industriell bygging i tørre omgivelser i en fabrikk, sier Solberg.

– For denne typen bygg vil ikke brukeren kunne si om det er bygget på moderne vis i fabrikk eller på mer tradisjonell måte på byggeplass, kanskje med mindre det er ingeniørstudenter vi snakker om, sier Solberg.Strenge krav

Solberg mener at de nye byggekravene som ble gjeldene fra i sommer setter saken i perspektiv. Nå må det bygges med full HC-standard, som betyr at boligen er tilrettelagt for rullestolbrukere.

– Alt som bygges nå skal ha 100 prosent HC-standard. Før var det bare krav om 10 prosent. Dette gjør det i utgangspunktet dyrere å bygge. Standardisert bygging i fabrikk løser langt på vei problemet ved at kostnadene holdes nede. Og kravene blir garantert tilfredsstilt, sier Solberg.Kort frist

– Kunnskapsdepartementet sender ut brev til studentsamskipnadene og studentboligstiftelsene, der de inviteres til å søke om tilskudd til studentboligbygging. Etter at invitasjonene er sendt ut, har de rundt en måneds frist til å søke. Det er der vi kommer inn. Vi har apparatet som skal til for å klare det. Egne arkitekter og et ferdigsydd konsept som kan tilpasses etter behov der vi også gjerne bidrar i søknadsprosessen, sier Solberg.

Leveringstiden må overholdes.

– Det er krise om ikke hyblene står ferdig til skolestart. Å bygge med moduler garanterer leveringspunktlighet, sier Solberg.Gunstig for studentene

Direktør Hans Erik Stormoen i Studentsamskipnaden i Vestfold opplyser at en hybelleilighet i det nye hybelprosjektet anslagsvis vil koste mellom 3.700 kroner og 4.200 kroner i måneden inklusive strøm.

– Alt avhengig av type leilighet. Vi tror dette er et gunstig og bra alternativ for en student, sier Stormoen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.