Kan finne tre nye "Skrugard-felt"

Kan finne tre nye "Skrugard-felt"
VIKTIG TID: Det blir et avgjørende år for administrerende direktør i North Energy Erik Karlstrøm. Bilde: Ole Ketil Helgesen

Nordvarg-brønnen i Barentshavet er allerede påbegynt, i sommer går turen til Heilo-prospektet litt lengre sør, før det spennende boretoktet avsluttes på Zapffe.

Sannsynlig

Alle tre brønnene har like stort potensial som Skrugard - hvor Statoil nylig gjorde et betydelig funn.

– Nordvarg kan være på 226 millioner fat oljeekvivalenter, og vi regner med en funnsannsynlighet på 29 prosent. På Heilo, med 49 prosent funnsannsynlighet, anslår vi det kan være 308 millioner fat. Og på Zapffe er estimatet 280 millioner fat med en funnsannsynlighet på 25 prosent, sier administrerende direktør i North Energy Erik Karlstrøm.

Til sammenligning anslår Oljedirektoratet det mye omtalte oljefunnet Skrugard til å være på mellom 157 og 251 millioner fat.

– Ekstremt viktig år

Han forteller at spenningen stiger i det lille hardt satsende nordnorske oljeselskapet.

– Vi har ventet utålmodig på dette. Vi er et leteselskap, og derfor er det veldig tilfredsstillende for oss å sette i gang med et sammenhengende boreprogram i 18 måneder. De tre første av de fem boringene er mulige “game changere” for oss. Og hvis to av dem lykkes, begynner det å bli virkelig stort for et selskap som oss, sier Karlstrøm.

Mye kan type på at North Energy har posisjonert seg riktig for å bli en aktør å regne med på den nordlige delen av norsk sokkel.

– De store selskapene er ofte forsiktige med å satse i områder før infrastrukturen kommer på plass. Men nå ser det ut til å skje ting i Barentshavet. Derfor er jeg glad vi allerede er posisjonert. Det ville blitt veldig vanskelig for oss å komme i ettertid, sier Karlstrøm, som har bakgrunn i Mobil og tyske RWE.

Les også: Trengs mange Skrugard-er

– Det kommer mer i Barentshavet

– Enighet om sannsynlig størrelse

Ofte kan man få inntrykk av at små aktører overestimerer prospektene sine for å få opp verdien av selskapet. Men North Energys estimater spriker ikke stort fra partnerne sine.

– Vi er ikke så uenige i partnerskapene om potensialet i disse brønnene. Det går mer på hvordan man presenterer det. Jo større oppside man presenterer, jo lavere blir sannsynligheten, forteller direktøren i det Alta-baserte selskapet.

Rocksource anslår for øvrig et funn på Nordvarg til å være på 260 millioner fat med hele 60 prosents funnsannsynlighet. Dette er en del mer optimistisk enn de andre partnerene i lisensen.

Gass før olje

Om 100 til 150 dager får vi vite resultatet på den Total-opererte brønnen Nordvarg. North Energy har en andel på 20 prosent i blokken.

– Vi forventer å finne gass, men noen av partnerne tror også det kan være olje tilstede. Vi mener det blir litt for spekulativt. Derfor tar vi det som en bonus dersom vi også skulle finne olje.

Ifølge Karlstrøm er det Heilo som er diamanten i porteføljen til North Energy. Blokken ligger rett ved Goliat-funnet og det skal være gode indikasjoner på et oljefelt på størrelse med Goliat.

– Vi tror det er store muligheter for å gjøre et betydelig oljefunn her. Og det vil gå raskt å bygge det ut ettersom det ligger tett opp til Goliat hvor infrastrukturen snart vil være på plass. Hvis det skulle være større enn Goliat, må vi finne andre løsninger. Det kan jo ikke være “halen som logrer med hunden”.

Les også: OD om Statoils letesuksess: <br/> – Forventer flere brønner

Les mer om: