KRAFT

Kan få nytt liv med slakteriavfall

I SLUTTFORHANDLINGER: Biodieselanlegget til Uniol kan bli bygget om til å håndtere slakteriavfall. Forutsetningen lykkes i jakten på investorer.
I SLUTTFORHANDLINGER: Biodieselanlegget til Uniol kan bli bygget om til å håndtere slakteriavfall. Forutsetningen lykkes i jakten på investorer. Bilde: Trond Gram
Jannicke Nilsen
28. sep. 2010 - 12:01

– Magefølelsen er god, sier daglig leder Thore Eilertsen i Uniol, biodieselfabrikken som i fjor la ned produksjonen etter at regjeringen fjernet avgiftsfritaket på biodiesel.

Eilertsen håper på nye investorer og nytt liv til Fredrikstad-fabrikken, men med andre innsatsvarer i produksjonen.



Storinvestering

Til Nationen sier Eilertsen at de regner med å få den nødvendige signaturen på plass i løpet av september. Overfor Teknisk Ukeblad vil han være mer moderat.

HAR TROEN: Daglig leder Thore Eilertsen ved Uniol sier at en beslutning om ny produksjon ved Uniol kan komme raskt, men at de ikke har noen garantier.
Til Nationen sier Eilertsen at de regner med å få den nødvendige signaturen på plass i løpet av september. Overfor Teknisk Ukeblad vil han være mer moderat. HAR TROEN: Daglig leder Thore Eilertsen ved Uniol sier at en beslutning om ny produksjon ved Uniol kan komme raskt, men at de ikke har noen garantier. Poppe, Cornelius

– Alt avhenger av at vi får igjennom denne transaksjonen. Uten nye eiere til bedriften skjer det ingenting. Inntil blekket er tørt, tar jeg alle forbehold.

Det Uniol-eierne nå håper på, er at større utenlandske aktører tar på seg oppdraget med å investere 60-70 millioner kroner i å oppgradere biodieselanlegget for å få en større fleksibilitet til å nytte andre råvarer i drivstoffproduksjonen, ikke minst med tanke på slakteriavfall.



Teknisk oppgradering

Den opprinnelige biodieselproduksjonen var basert på importert rapsolje, men det er teknisk mulig å putte inn 10 prosent slakteriavfall som innsatsvare i Uniol-anlegget.

En oppgradering av anlegget vil gjøre det mulig å benytte kun slakteriavfall og dyrefett, eller frityrolje og annet matavfall.

Råvarekostnadene, som utgjør 90 prosent av produksjonskostnadene, vil i så fall gå kraftig ned, ifølge Nationen.



Mindre konfliktfylt

Produksjon av biodiesel basert på slakteriavfall er også langt mindre politisk kontroversielt, ettersom det blir framstilt av råvarer som ikke kan brukes i matproduksjon.

I dag er det mest vanlig å benytte planteoljer i produksjon av biodiesel, men det investeres stadig i nye biodrivstoffprosjekter med avfallsbaserte råvarer.

Blant annet besluttet Canada nylig å investere over 100 millioner statlige kroner over en niårsperiode i Biocardel Quebec, et biodrivstoffanlegg som hvert år produserer 40 millioner liter biodiesel basert på animalsk fett og brukt frityrolje, ifølge Biofuels International.



– Flott

Nobio, foreningen for bioenergi i Norge, er glade for at utenlandske investorer kan blåse nytt liv i Fredrikstad-fabrikken.

– Vi synes det er positivt hvis driften kan videreføres. Det er en bedrift det er investert mye penger i, som måtte legges ned på grunn av totalt forandrede rammebetingelser over natten. Det er flott at noen ser potensialet i å kanskje drive det videre, sier rådgiver Arnold Martinsen til Teknisk Ukeblad.



– Blir størst

En av de største aktørene på biodiesel basert på slakteriavfall, er i dag danske Daka Bio-industries, eiet blant annet av slakterisamvirket Danish Crown og andre aktører i kjøttindustrien.

– Den danske fabrikken har bare halvparten av produksjonskapasiteten vår, så jeg tror Uniol vil bli den suverent største i sitt slag i Europa, ifølge Eilertsen.

Eilertsen håper og tror på en rask avklaring.

– Det kan gå fort nå, og jeg ivrer for det, men det er flere parter i denne prosessen, sier Eilertsen til Teknisk Ukeblad.

Dersom investorer er på plass i løpet av september, kan produksjonen starte opp innen utgangen av året.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.