IT

Kan endelig droppe manuelle tv-opptak

DRØM: Utredningsdirektør Tor Erik Engebretsen hos Medietilsynet har lenge drømt om å kunne skrote harddiskopptakerne.
DRØM: Utredningsdirektør Tor Erik Engebretsen hos Medietilsynet har lenge drømt om å kunne skrote harddiskopptakerne. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
11. mai 2011 - 07:04

– Dette er den våte drømmen for den som liker PVR-bokser, sier Tor Erik Engebretsen, direktør for tilskudd og utredning hos Medietilsynet. PVR står for personal video recorder.

I mange år har etaten lekt med tanken om mer systematiske opptak av et stadig økende antall tv-kanaler. Tilsynet skal blant annet kontrollere at det ikke sendes for mye eller ulovlig reklame.

– Hvis vi får en klage på at en kanal har sendt innhold som kan være skadelig for barn, før klokken 21, må vi lete frem opptaket på en av de mange harddiskopptakerne vi har stående. Deretter må sekvensen brennes på dvd, slik at saksbehandleren har dokumentasjon, forklarer seniorrådgiver Jon Stjernstedt.



16 kanaler parallelt

Men dagens opptakskapasitet er liten, og alt blir ikke fanget opp på PVR-boksene. Da må opptak bestilles fra den aktuelle tv-stasjonen. Tidligere hadde kabel-tv-selskapet Get i oppdrag å gjøre opptak av de viktigste kanalene på videobånd, en ordning som ble faset ut for noen år siden.

Nå er et automatisert og søkbart system på trappene. Etter en anbudsrunde med sju deltakere, vant Stabekk-bedriften Mediateket kontrakten på en drøy million kroner. De skal levere det tyske logge-systemet Xentaurix fra Artec Technology AG.

– Når hele løsningen er på plass, vil vi kunne ta opp 16 kanaler samtidig, og alt lagres i 21 dager. Eldre programmer enn det får vi sjelden saker på, sier Stjernstedt. Med alt utstyr, tilpasninger og opplæring skal hele pakken koste 1,6 millioner kroner.

LEDER: Seniorrådgiver Jon Stjernstedt er prosjektleder for digitalisering av Medietilsynets tv-opptak. Espen Zachariassen

– Gevinsten er langt mer effektiv tilsynsvirksomhet, fastslår seniorrådgiveren.

I praksis handler det om at saksbehandleren kan søke på tv-program og tidspunkter og få frem de aktuelle opptakene i en nettleser på egen pc. Det blir også mulig å se sendingene direkte, med noen sekunders forsinkelse fordi signalene skal digitaliseres og komprimeres.

– Bare det å kunne spole i opptakene er den våte drømmen for den som liker PVR-bokser, sier Engebretsen.

– På denne måten får vi en helt annen tilgang til opptakene enn i dag. Saksbehandlerne kan innhente og utveksle informasjon, noe som gir høyere kvalitet på arbeidet, sier Stjernstedt.



Komprimering

– Vi har ikke behov for å lagre opptakene i full kvalitet, så de komprimeres til mpeg 4-filer. Vi snakker om en datastrøm på maksimalt 2 Mbit/s, sier Engebretsen. Dermed er det ikke et uoverkommelig lagringsbehov. Utviklingsansvarlig Jørgen Scheel hos Mediateket anslår kapasiteten til 12 terabyte.

Han kunne levert løsningen som en tjeneste i nettskyen, men Medietilsynet har valgt å eie hele systemet med alt utstyr plassert i egne lokaler i Fredrikstad.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

I løpet av sommeren skal halve kapasiteten være på plass. Håpet er at resten kommer i løpet av året. Men opptak av 16 kanaler favner ikke alt.

– I Norge er det omtrent 95 relevante kanaler, men vi konsentrerer oss om de 14 viktigste. Så har vi mulighet til å følge et par nisjekanaler i tillegg, sier Engebretsen.

Neste skritt blir å integrere det nye opptakssystemet med saksbehandlingssystemet. Målet er også å gjøre opptak av radio.



Mer jobb med nye EU-regler

Et nytt direktiv kommer til å gi Medietilsynet langt flere oppgaver.

Tilsynet vil få langt mer omfattende oppgaver med EUs direktiv om audiovisuelle medietjenester.

Dette AMT-direktivet skal inn i norsk lov gjennom EØS-avtalen og innebærer ikke bare tilsyn med tradisjonell kringkasting og kabel-/satellittdistribusjon.



Må se på nett-tv

Nå vil arbeidet også omfatte såkalt ikke-lineær formidling, som nett-tv og video on demand, uansett om dette er gratis eller en betalingstjeneste.

– Dette vil trolig føre til at vi får et større tilsynsarbeid som øker behovet for søkbare opptak, sier direktør Tor Erik Engebretsen hos Medietilsynet. Det er uvisst om Xentaurix-løsningen kommer på plass før AMT-direktivet trer i kraft.



Alkoholen påvirker

For øyeblikket er Kulturdepartementet i forhandlinger med EU om begrensninger i de nye reglene. Stridens kjerne er at Norge vil beholde muligheten til å stanse kanaler som sender alkoholreklame i kabelnett.

– Tilpasningsforhandlingen må avsluttes før direktivet kan tas inn i EØS-avtalen og nødvendige endringer vedtas og trer i kraft. Det er vanskelig å spå om hvor lang tid det vil ta å sluttføre forhandlingene med EU, sier kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz i Kulturdepartementet til Teknisk Ukeblad.

– Det nye opptakssystemet vil være viktig for å møte det økte tilsynsbehovet som direktivet medfører, sier prosjektleder Jon Stjernstedt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.