T2

Kan du gjette hva ingeniørene har laget her?

Her er teknologinerdenes drømmemuseum.

27. apr. 2013 - 21:36

BERLIN: Som å være i en tidsmaskin – slik føles det når vi går over terskelen til Designpanoptikum – Det surrealistiske museum for industriobjekter i Torstrasse i Berlin.

Eksilrusseren Vlad Korneev har her samlet en imponerende mengde dingser fra det forrige århundre og laget en unik utstilling av det.

– Hva tenker du på når du ser denne, spør Vlad Korneev og holder opp en rund metallskive med skarpe kniver i ytterkantene.

– Den første assosiasjonen er ofte i nærheten av det som er riktig, legger han til.

Konseptet er at museumsgjestene skal gjette hva objektene er blitt brukt til. Ofte er det snakk om svært hverdagslige ting.

Korneev har forvirret gjestene med å plassere objektene i surrealistiske sammenhenger og vinkler – tungt inspirert av den legendariske science fiction-filmen Metropolis fra 1929.

– Jeg utfordrer logikken. Det er et surrealistisk museum, ikke et realistisk museum, påpeker Vlad Korneev.

Les også: Er det den ultimate ingeniørleken?

Krevende quiz

Han opplyser at de færreste får full pott i quizen, mye fordi vi er vant til moderne design. En selvsikker teknologijournalist blir iallfall raskt satt på plass.

– I dag blir alt produsert ut fra designet. I gamle dager var det funksjonen som skapte designet. Jeg liker nye former, men bak formen må det alltid være en viktig funksjon, sier den tidligere kunstfotografen.

Fascinasjonen for gamle industriobjekter startet da han som fotograf samlet rekvisitter til bildene sine. For litt over ti år siden bestemte han seg for å satse på samlingen i stedet.

– Da ble fotografiet digitalt, og jeg valgte å gå for det tredimensjonale. Fotografi i dag er ikke fotografi, det er tegning i Photoshop, påpeker Korneev syrlig.

Les også: – Ingeniører tenker for snevert

Vlad Korneev tar på seg gjøglerhatten, og spør vennlig hva er nå dette. En vrengt bokseball.
Vlad Korneev tar på seg gjøglerhatten, og spør vennlig hva er nå dette. En vrengt bokseball.

Fra internett og dynga

Mange av utstillingsobjektene har han funnet på internett. Slik som juvelen i samlingen, en såkalt Iron Lung – en respirator fra 1949, laget av tyske ubåtdeler.

– Tidligere trengte man tre mannsaldere for å få en slik samling. Men i dag kan man klare det på ti år, sier russeren.

Ellers finner han saker og ting hos skraphandlere, loppemarked eller til og med på gata.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Når det gjelder den spektakulære respiratoren, fant han den på eBay. Den var imidlertid ikke billig, og Korneev lå i forhandlinger med selgeren i to måneder.

– Jeg måtte bare ha den. Det er den dyreste tingen jeg har. Prisen er hemmelig. Men hver gang kona ser den, tenker hun på hvor mange familieferier som har røket på grunn av den der, gliser Vlad Korneev.

Den runde metallskiven med skarpe kniver som omtales i innledningen av saken, er selvfølgelig del av en gammel kantklipper – ikke et våpen.

Les også:

Er dette Norges eldste kjøleskap?

Hva er det med denne kalkulatoren?

HP selger ingeniørlegenden på nytt  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.