DESIGNPANOPTIKUM

Kan du gjette hva ingeniørene har laget her?

Her er teknologinerdenes drømmemuseum.

Museumseier og guide Vlad Korneev gjør sitt beste for å forvirre gjestene i quizen der de skal gjette hva de ulike industriobjektenes funksjon. (Bilde: Per-Ivar Nikolaisen)
Museet er tungt inspirert av science fiction-filmen Metropolis. Eier Vlad Korneev kaller det en tidsmaskin. (Bilde: Per-Ivar Nikolaisen)
Vlad Korneevs stolthet. Denne Iron Lung-respiratoren ble produsert i 1949 av tyske ubåtdeler. (Bilde: Per-Ivar Nikolaisen)
Denne såkalte Iron Lung er laget av tyske ubåtdeler og er fra 1949. Det var et visst overskudd av krigsmateriell på den tiden. (Bilde: Per-Ivar Nikolaisen)
Det er selvfølgelig en gassmaske, men hvorfor denne spesielle utformingen. Det er en tysk gassmaske for spebarn. Barnet legges inni, og masken stroppes igjen. (Bilde: Per-Ivar Nikolaisen)
En tidlig vaskemaskin for de rikere delene av befolkningen. (Bilde: Per-Ivar Nikolaisen)
Ikke en avansert fiskestang, men en forlenger til å ta opp lyd under filmopptak. (Bilde: Per-Ivar Nikolaisen)
Det er ikke en demping av et slag. Det er rett og slett en manuell vaskemaskin. Ved å skyve den opp og ned i en balje kom vannet i omløp og tøyet ble bedre vasket. (Bilde: Per-Ivar Nikolaisen)
En god gjetning er at det er en beholder for filming under vann. Men i virkeligheten var behodleren til lyddemping. I gamle dager bråket filmkameraene så mye at surringen måtte dempes for ikke å bli med på lydsporet. (Bilde: Per-Ivar Nikolaisen)
Vlad Korneev tar på seg gjøglerhatten, og spør vennlig hva er nå dette. En vrengt bokseball. (Bilde: Per-Ivar Nikolaisen)
Nei, det har ingenting med synstester å gjøre. Det er et rullende sete til konkurranserobåter. (Bilde: Per-Ivar Nikolaisen)
Et objekt som museumseieren mener viser tyskernes evne til å lage et industriobjekt for enhver anledning. En speisalrive til å slukke branner. (Bilde: Per-Ivar Nikolaisen)
Dette er selvfølgelig en ergometersykkel. Oppgaven er å gjette hva som er noe spesielt med denne amerikanske utgaven. Svaret er at den har en hjelpemotor. (Bilde: PER-IVAR NIKOLAISEN)
Hva er de små utstikkerne på gamle tyskerhjelmer? Opprinnelig til å feste en ekstra metallplate, så soldatene ikke skulle bli skutt i hodet. Konseptet fungerte ikke, fordi soldatene knakk nakken da hodet ble slått bakover. Men da var det allerede produsert tusenvis av hjelmer. (Bilde: Per-Ivar Nikolaisen)
Denne dukken veier 100 kilo. Hvorfor? Jo, det er en øvingsdukke brukt av brannmenn som trener på å bære mennesker ut av bygninger. (Bilde: PER-IVAR NIKOLAISEN)
Innerst i venstre hjørne er et av quizens vanskeligste spørsmål. Det er ikke vannski, men rett og slett brett til å gå på vannet med. Disse ble ifølge Vlad Korneev gjort ulovlige i Øst-Tyskland. (Bilde: Per-Ivar Nikolaisen)
Dette undersøkelsesbordet til bruk i helsesektoren er et av Vlad Korneevs favorittobjekter. Her kombinert med en lampe som har form som en tyskerhjelm. (Bilde: Per-Ivar Nikolaisen)
Vlad Korneev har en liten utstilling med bilder fra den gangen han var fremgangsrik kunstfotograf. Også da med sansen for det surrealistiske. (Bilde: Per-Ivar Nikolaisen)
De enklere av oss ville foreslå kjele, men det er selvfølgelig en britisk brannmannhjelm. (Bilde: PER-IVAR NIKOLAISEN)
Dukker som kombineres med industriobjekter på de mest absurde måter er en gjenganger på museet til Vlad Korneev i Torstrasse i Berlin. (Bilde: Per-Ivar Nikolaisen)
Denne er av de mer brutale. Et operasjonsbord for smådyr. (Bilde: Per-Ivar Nikolaisen)
Ikke så enkel for dem under 20. Et grått skap til å tørke filmruller under riktig temperatur. (Bilde: Per-Ivar Nikolaisen)
Til venstre et røntgenapparat og til høyre en solariumslampe brukt for å gi barn ekstra D-vitaminer. (Bilde: PER-IVAR NIKOLAISEN)
Denne er av de enklere - en flyvinge selvfølgelig. (Bilde: Per-Ivar Nikolaisen)
Den er laget av bly, og ble tidligere brukt i helsesektoren. Til å ha på testiklene for å hindre farlig stråling under røntgenfotografering. (Bilde: PER-IVAR NIKOLAISEN)
Museumseier Vlad Korneev har en forkjærlighet for det surrealistiske. (Bilde: PER-IVAR NIKOLAISEN)
Dette er selve juvelen i samlingen til Vlad Korneev. Han måtte ligge i forhandlinger i to måneder med selgeren på e-bay. (Bilde: PER-IVAR NIKOLAISEN)
Denne gatelykten snudd på hodet får mange av museets gjester til å tenke at det må ha noe med romfart å gjøre. (Bilde: PER-IVAR NIKOLAISEN)

Her er teknologinerdenes drømmemuseum.

BERLIN: Som å være i en tidsmaskin – slik føles det når vi går over terskelen til Designpanoptikum – Det surrealistiske museum for industriobjekter i Torstrasse i Berlin.

Eksilrusseren Vlad Korneev har her samlet en imponerende mengde dingser fra det forrige århundre og laget en unik utstilling av det.

– Hva tenker du på når du ser denne, spør Vlad Korneev og holder opp en rund metallskive med skarpe kniver i ytterkantene.

– Den første assosiasjonen er ofte i nærheten av det som er riktig, legger han til.

Konseptet er at museumsgjestene skal gjette hva objektene er blitt brukt til. Ofte er det snakk om svært hverdagslige ting.

Korneev har forvirret gjestene med å plassere objektene i surrealistiske sammenhenger og vinkler – tungt inspirert av den legendariske science fiction-filmen Metropolis fra 1929.

– Jeg utfordrer logikken. Det er et surrealistisk museum, ikke et realistisk museum, påpeker Vlad Korneev.

Les også: Er det den ultimate ingeniørleken?

Krevende quiz

Han opplyser at de færreste får full pott i quizen, mye fordi vi er vant til moderne design. En selvsikker teknologijournalist blir iallfall raskt satt på plass.

– I dag blir alt produsert ut fra designet. I gamle dager var det funksjonen som skapte designet. Jeg liker nye former, men bak formen må det alltid være en viktig funksjon, sier den tidligere kunstfotografen.

Fascinasjonen for gamle industriobjekter startet da han som fotograf samlet rekvisitter til bildene sine. For litt over ti år siden bestemte han seg for å satse på samlingen i stedet.

– Da ble fotografiet digitalt, og jeg valgte å gå for det tredimensjonale. Fotografi i dag er ikke fotografi, det er tegning i Photoshop, påpeker Korneev syrlig.

Les også: – Ingeniører tenker for snevert

Vlad Korneev tar på seg gjøglerhatten, og spør vennlig hva er nå dette. En vrengt bokseball.
Vlad Korneev tar på seg gjøglerhatten, og spør vennlig hva er nå dette. En vrengt bokseball. Per-Ivar Nikolaisen

Fra internett og dynga

Mange av utstillingsobjektene har han funnet på internett. Slik som juvelen i samlingen, en såkalt Iron Lung – en respirator fra 1949, laget av tyske ubåtdeler.

– Tidligere trengte man tre mannsaldere for å få en slik samling. Men i dag kan man klare det på ti år, sier russeren.

Ellers finner han saker og ting hos skraphandlere, loppemarked eller til og med på gata.

Når det gjelder den spektakulære respiratoren, fant han den på eBay. Den var imidlertid ikke billig, og Korneev lå i forhandlinger med selgeren i to måneder.

– Jeg måtte bare ha den. Det er den dyreste tingen jeg har. Prisen er hemmelig. Men hver gang kona ser den, tenker hun på hvor mange familieferier som har røket på grunn av den der, gliser Vlad Korneev.

Den runde metallskiven med skarpe kniver som omtales i innledningen av saken, er selvfølgelig del av en gammel kantklipper – ikke et våpen.

Les også:

Er dette Norges eldste kjøleskap?

Hva er det med denne kalkulatoren?

HP selger ingeniørlegenden på nytt  

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå