IT

Kan de hamle opp med IBM?

STØRRE: En samling av EDB og Ergogroup, her ved adm. dir. Terje Mjøs, kan gi en sterk aktør, men ekspertene er uening om hvor sterk.
STØRRE: En samling av EDB og Ergogroup, her ved adm. dir. Terje Mjøs, kan gi en sterk aktør, men ekspertene er uening om hvor sterk. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
7. juni 2010 - 07:37
Vis mer

De to nest største konsulenthusene i Norge vurderer å slå seg sammen.

Med dagens størrelser vil det gi en solid nummer to-aktør med nærmere 10 000 ansatte og en omsetning på drøyt 12,5 milliarder kroner. Atea er størst med en omsetning på 14,6 milliarder kroner, men under halvparten av bemanningen.



Bølge

Bransjeorganisasjonen IKT Norge mener at norsk it-bransje kommer sent, men godt.

– Den store fusjonsbølgen kom i USA på 80-tallet og deretter i Tyskland. Her hjemme vil et samlet Ergo og EDB gi en aktør som kan konkurrere med størrelser som IBM i det nordeuropeiske markedet, sier generalsekretær Per Morten Hoff til Teknisk Ukeblad.



Fotfeste

Han argumenterer med at EDB er internasjonalt sterk på bank og finans og at Ergo har et solid fotfeste i offentlig sektor.

Hos Handelsbanken sier it-analytiker Anita Huun at man skal være varsom med å se for store effekter av en mulig sammenslåing.

– Nå kan man ha større sjanse for å vinne anbud fra de aller største kundene. Disse våger ikke å satse på leverandører som ikke har et godt nok utbygget nett på verdensbasis. Med en fusjon mellom Ergo og EDB vil det være naturlig at de er bedre posisjonert for å drifte for de store kundene i Norden, sier Huun.



Norden er nok

Hun viser blant annet til det fisnke storselskapet Tieto.

– Det har en omsetning på nivå med disse to samlet og er mest å finne i det nordiske markedet, sier hun til Teknisk Ukeblad.

– Så en konkurrent til IBM snakker vi ikke om?

– Utover Nordens grenser tror jeg ikke på det, svarer Huun.



Dansk oppkjøp

IKT Norge ber analytikeren om å tenke lenger frem i tid.

– Jeg ser for meg at et slikt selskap vil ha styrke til å kjøpe opp flere selskap. Danske KMD kan være en kandidat, mener Hoff. Dette er Danmarks svar på Ergogroup, med kjernen på løsninger for offentlig sektor, 3200 ansatte og en omsetning på 3,8 milliarder danske kroner.

Datasentre i Danmark og vilkårene for bankdrift kan få et samlet selskap til å vokse.

– Den danske stat har gått fra 400 til 100 sentra, og de skal redusere til kanskje mellom 2 og 3. Her kan Ergos spesialkompetanse gi muligheter, sier Hoff.



Kompetanse

Det er stilt spørsmålstegn ved sikkerheten når EDB har satt deler av bankdriften til Ukraina.

– Nå har Finanstilsynet strammet inn reglene og krever at driften må kjøres fra Norge. Det kan gi et løft for kompetansen på dette området i den norske delen av selskapet, sier Hoff.



Kan bli politisk

Verken bransje eller analytiker tror Ergo/EDB blir så dominerende at konkurransemyndighetene griper inn.

– De blir store i et Nordisk perspektiv, men dette vil fortsatt være et marked preget at sterk konkurranse, så jeg tviler sterkt på at myndighetene vil ha noe å utsette på en fusjon. Men eventuelle oppsigelser kan bli en politisk sak, siden begge selskaper har statlige eierinteresser, sier Huun hos Handelsbanken.

– Fusjonen åpner for at andre aktører kommer lenger opp i næringskjeden, mener Per Morten Hoff.

Verken EDB eller Ergogroup gir kommentarer knyttet til samtalene om eierskap.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.