Stadig flere studenter søker sommerjobb hos potensielle arbeidsgivere.
Konsulentselskapet Accenture fikk 655 søkere til 48 stillinger denne sesongen, og det er ny rekord.
Gjennom nåløyet
– Dette var en opplevelse over all forventning, sier Anne-Cecilie Haugstvedt fra Oslo.
Datateknikk-studenten ved NTNU i Trondheim var blant de få som slapp gjennom nåløyet og fikk seks ukers sommerjobb hos Accenture.
Doblet
Slik faglig påfyll til studiene er populært.
Bekk Consulting satser mye på å rekruttere folk fra Universitetet i Oslo og NTNU, og i år ble søkermassen doblet fra året før. Selskapet går ikke ut med de konkrete tallene.
Ergogroup bruker ikke studenter i særlig grad, men fikk 100 søkere til de to sommerjobbene selskapet hadde i sommer.
Capgemini fikk 200 søkere til 20 stillinger.
Kresne
– Noen bruker ordet kresen – at studentene er blitt mer bevisste når de vurderer mulige jobber, sier Arne H. Ramstad, som er ansvarlig for sommerjobbene hos Accenture.
– Tidligere var det enten ferie eller jobb, og da kunne det like godt være arbeid på en bensinstasjon. Nå tror jeg mange har sett at de kan bruke sommerjobben mye mer målrettet mot å undersøke hva de har lyst å begynne med etter studiene, sier Ramstad.
Tester
NTNU-studenten styrker denne teorien.
– Hensikten var å teste ut om en konsulentjobb er noe for meg, og det har jeg fått bekreftet, sier Anne-Cecilie Haugstvedt til Teknisk Ukeblad.
Jakter talenter
Bransjens formål er å tiltrekke seg dyktige talenter og bygge langsiktige relasjoner med universiteter og høyskoler.
– De siste årene har det gitt god effekt. Mange har fått tilbud om jobb og takket ja, så dette har gitt uttelling, sier Ramstad.
Ansatte alle
Bekk har studenter som en sentral rekrutteringskanal.
– I år hadde vi 12 studenter på sommerjobb i pågående prosjekter, og de imponerte oss med sin innsats. Av de som er ferdig utdannet våren 2011 fikk alle tilbud om ansettelse og har akseptert tilbudet, sier HR-direktør Astrid Tvedte Kristofferssen.
Snekret cloudverktøy på fem uker
Valg av arbeidsoppgaver er viktig for at studentene skal få lyst på en jobb i det aktuelle selskapet.
Det holder ikke å sette vedkommende til trivielle øvingsoppgaver, men heller utsette dem for ekte prosjekter.
Brynet seg
Hos Accenture fikk seks studenter fra Trondheim, Oslo og Sverige bryne seg på å bygge en helt ny applikasjon for kundehåndtering, såkalt crm, basert på nettskyen.
– De ble tildelt oppgaver basert på sin bakgrunn og kompetanse – og klarte oppgaven på de drøyt fem ukene vi hadde til rådighet, sier senior manager Holger Zobel hos Accenture.
Cloud computing er ferske saker, og de færreste har solid kompetanse på emnet fra skolebenken.
Ansvar
Såkalt smidig prosjektmetode ble brukt for å kjøre et målrettet prosjekt på kort tid, der alle må ta direkte ansvar for sine oppgaver.
– Vi kom i mål med applikasjonen vi kaller Nubulus, som er en demo på hvordan nettskyen kan brukes for å lage mer kostnadsaffektive dataverktøy for blant annet offentlig sektor. Dette vil bli brukt for å lære kundene hva nettskyen kan bidra med, sier manager Ramon Arellano, som ledet dette sommerjobb-prosjektet hos Accenture.