KRAFT

Kabelbrudd kan bli dyrt for Statnett

Mona Sprenger
11. des. 2008 - 16:02

Statnett SF kan bli pålagt krav om retting og ilagt tvangsmulkt og overtredelsesgebyr etter havari av to kraftforbindelser over Oslofjorden.

- Vi har sendt et varsel i dag, og vil ha en tilbakemelding fra Statnett. Først da vil vi dra en endelig konklusjon, sier direktør i NVE, Agnar Aas.

Les også: Kabelfeil har kostet milliarder

Vitalt for forsyningssikkerheten

I mars og april ble to av de tre kableforbindelsene Statnett har over Oslofjorden skadet. Den nordligste forbindelsen ble satt i drift den 24. oktober og nå er også den sørligste forbindelsen på plass med halv kapasitet. Fortsatt gjenstår utbedring av ett kabelsett.

- Dette er sentralnettet som både er vitalt for forsyningssikkerheten og for forbindelsen mot utlandet. Det er viktig at det blir driftet på en måte som gjør det tilgjengelig i størst mulig grad. I en tørrårsituasjon vil denne forbindelsen være svært viktig for import av elektrisitet, sier direktør i NVE Agnar Aas.

Les: – Statnett bremser AS Norge

Havariene fører til store samfunnsøkonomiske tap. NVE mener situasjonen oppstod som følge av utilstrekkelig vedlikehold og kontroll av kablene.

Mulige overtredelser

NVE varsler mulige overtredelser av flere enkeltbestemmelser i regelverket. Det gjelder at Statnett har brukt for lang tid til å gjenopprette skadene og at selskapet kan ha for dårlige rutiner for overvåkning og ettersyn av kablene.

NVE mener også at Statnett ikke har anstrengt seg nok for å få de rette instanser til å fjerne miner og ammunisjon på og ved kabelen i 2007. Selskapet har heller ikke varslet NVE i henhold til varslingskravene som gjelder ved store hendinger i kraftssystemet.

NVE peker også på manglende overspenningsavledere ved kabelen for å beskytte den bedre mot overspenninger, og at Statnett kan ha hatt manglende tilgang til reservedeler, reparasjonsutstyr og øvrige ressurser.

Norden er sårbar for elsvikt

NVE varsler at det vil bli gitt konkrete pålegg om retting av avvikene og at fristen kan bli 1. mars 2009. Statnett har frist til 15. januar 2009 til å uttale seg om saken.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.