Statkrafts styreleder er svært tilfreds med at regjeringen vil styrke Statskrafts egenkapital med 14 milliarder kroner.
Les saken: Statkraft får 14 milliarder
– Dette er en hyggelig dag. Dette ligger det mye arbeid bak, sa Aaser på pressekonferansen som ble holdt i dag.
– Merkedag
Også Statkrafts konsernsjef, Christian Rynning-Tønnesen er tilfreds:
– Dette er en merkedag i selskapets historie. Selv om Stortinget ennå ikke har vedtatt dette, er det svært gledelig at regjeringen gir sin anbefaling.
Saken skal behandles gjennom nysalderingen av statsbudsjettet, og det kan være på plass alt før jul.
Utbyttepolitikk
Regjeringen vil styrke egenkapitalen med 14 milliarder kroner. 4,2 milliarder vil komme fra reversert utbytte, mens 9,8 milliarder vil bli egenkapital tilskudd. Til sammen skal det gi grunnlag for 82 milliarder kroner i investeringer i fornybar energi frem mot 2015.
Statkraft ba opprinnelig om en endret utbyttepolitikk. Det åpner regjeringen ikke for:
– Vi vil fortsatt ha full frihet til å bestemme utbyttet fra selskapet. Det vil ligge i den øvre halvdelen fra 75 til 100 prosent, sier Giske, som avviser at disse milliardene i kapitaltilførsel vil få noe konsekvenser for handlingeregelen. Dette er penger som kommer under den streken.
Lønnsom satsing
Nærings- og handelsminister Trond Giske skiftet ut Statkrafts styreleder Arvid Grundekjøn med Svein Aaser i sommer, etter at Grundekjøn kom med knallhard kritikk av sin eier.
Etter det har samarbeidet vært svært godt i følge Giske:
– Statkraft la i juni frem en ny og mer fokusert strategi. Vi har fått en internasjonal investeringsbank Nomura til å vurdere styrets plan. De kom frem til at den vil være verdiskapende for eier og gi en høyere langsiktig avkastning, forteller statsråden.
Dette synet deler Aaser:
– Statkrafts ambisjon er å tjene penger. Dette er ikke å gi bort penger. Regjeringen satser her på et selskap som allerede har bevist at vi kan tjene penger.
Moderne eier
Leder i SV, Kristin Halvorsen er opptatt av at regjeringen skal være en profesjonell og moderne eier:
– Vi skal ikke blande oss inn i styrets beslutninger, men stille opp som en profesjonell eier, sa Halvorsen.
– Statkraft har ventet to år på dette svaret. Hvorfor har det tatt så lang tid?
– Dette er en veldig stor beslutning. Dette er en av de største kapitaltilførselene til et statlig selskap som har blitt gjort noen gang. Dette er et hundre prosent offentlig selskap, og vi har derfor stått alene om denne beslutningen. Vi har derfor brukt mye tid på denne saken, forklarer Giske.