Jens satser på varmegjenvinning

JENS' NYE HJEM: Slik blir boligen Jens Stoltenberg med familie sannsynligvis flytter inn i til høsten. (Bilde: Statsbygg)
HEMMELIGHETER: Hvis disse veggene kunne snakke ... Statsministerens bolig er designet til å kunne huse både statsoverhoder med og uten familie. (Bilde: Håkon Malkomsen)
SIKKERHET: Prosjektleder Lasse Kwetzinsky i Statsbygg fortalte at Statsbygg har tenkt sikkerhet i alle ledd av bygningen. Hva sikkerheten gikk ut på, ville han ikke kommentere, av sikkerhetsmessige hensyn. (Bilde: Håkon Malkomsen)
  • Bygg

Parkveien 45 i Oslo blir Norges svar på britenes 10 Downing Street.

Les også: BILDESERIE:

Energieffektiv statsministerbolig

Statsministerboligen og det øvrige regjeringsanlegget i Parkveien 45 skal varmes ved hjelp av vannbåren varme fra Hafslund fjernvarme.

- Siden hageområdet er fredet måtte vi velge en annen trasé for rørene enn den opprinnelige planlagte, forteller prosjektleder i Statsbygg Lasse Kwetzinsky.

Men rørene er nå på plass, og kan tas i bruk ved ferdigstillelse av anlegget i høst. I tillegg er det installert varmevekslere i ventilasjonsanlegget, som gjenbruker 70 % av varmeenergien i luften som går ut. Boligen er dermed antatt å få et lavere energibruk enn et gjennomsnittelig tilsvarende hus.

Høy sikkerhet

- Den høye graden av sikkerhet har skapt en spesiell utfordring for oss i Statsbygg, sier Kwetzinsky.

Et samarbeid mellom Politiet og Statsbygg skal ivareta sikkerheten i alle ledd av boligene. Statsbygg regner med at anlegget og statsministerens nye bolig skal stå ferdig innen høsten.

Dyrt og komplisert

Det er bare fasaden som står igjen av de opprinnelige byggene i Inkognitogaten 18 og Riddervoldsgate 2.

- Alt annet er revet ned, kan byggeleder fra Reinertsen, Petter Are Naustdal, fortelle. Det eneste som stod igjen var betongen, bjelker og bærekonstruksjon.

Dette har gjort byggingen mer komplisert.

- Det er vanskelig å tilpasse gamle fasader fordi du må bygge inn i et gammelt skall. Det ville vært både lettere og billigere å bygge fra grunnen, sier Naustdal.

Både single og gifte

- Det har vært en utfordring å lage en hyggelig bolig som skal være tilpasset en statsminister i alle faser av livet. Både en singel statsminister og en med fem barn skal trives i huset, sier informasjonsansvarlig for Statsbygg, Mette Nordhus.

Inkognitogaten 18 skal fungere som statsministerbolig og representasjonslokaler, mens Riddervoldsgate 2 vil bli benyttet til husing av for eksempel statsbesøk.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå