KRAFT

– Jeg er klimaoptimist

OPTIMIST: - Vi må klare og ikke bare ha en eller to, men flere tanker i hodet samtidig, mener Ola Borten Moe.
OPTIMIST: - Vi må klare og ikke bare ha en eller to, men flere tanker i hodet samtidig, mener Ola Borten Moe. Bilde: Håkon Jacobsen
Tormod Haugstad
2. feb. 2012 - 18:04

Statsråden var opptatt av å ha flere tanker i hodet samtidig under et seminar om “ norsk energipolitikk i lys av den globale energisituasjonen” onsdag kveld.

– Verden har to store utfordringer, fattigdom og klima, men verden trenger mer energi for å redusere fattigdommen. Vi har passert sju milliarder mennesker og blant disse er det en milliard som ikke har nok mat, mens 1,5 milliard er uten strøm. Men jeg velger å være optimist. Vi har sendt folk til månen for en generasjon siden og klart å avslutte en rekke konflikter, sa Borten Moe.

Jonas Gahr Støre: – Feil å snakke om tida etter oljen

Ola Borten Moe
LYDHØR: Energiseminaret startet klokka 17.30 i Norsk Vitenskaps-Akademi og var ikke slutt før 22.00. Her lytter olje-og energiminister Ola Borten Moe og kong Harald til Statoilsjef Helge Lund. Anders J. Steensen

Stoltenberg: – De som hevdet at det hastet med oljeleting i Lofoten tok feil

Kina som eksempel

Med kong Harald som tilhører gikk Borten Moe gjennom noen scenarioer, bl.a. utviklingen i Kina som først for 20 år siden begynte å importere olje. I dag er de nest størst i verden på oljeimport med 10 millioner fat per dag, noe som tilsvarer fem ganger Norges oljeproduksjon.

– Kina bruker fem måneder på å øke sin kraftproduksjon tilsvarende Norges produksjon per år, noe vi har brukt 125 år på å bygge ut, sa Borten Moe.

Les også: Kina stiller klimakrav

Statsråden mener en global pris på klimautslipp er den desidert mest effektive metoden for å få fart på CO2-fangsten. I tillegg ville han fjerne subsidiene på fossil energibruk.

– Vi må erkjenne at det er langt fram før man får innført en global pris. Derfor må vi bruke energi smartere og produsere fossil energi mest mulig klimavennlig, blant annet gjennom elektrifisering og mer energieffektive utvinningsmetoder, sa Borten Moe.

Les også: Oljeutbygginger kan bli stanset

Faklingsforbud på verdensbasis

Statsråden fremhevet også at Norge har iverksatt tiltak som også på verdensbasis ville hatt stor effektivitet, bl.a. forbudet mot fakling som Norge innførte allerede i 1988.

Tilsvarende ville Norge vil kutte i russisk fakling redusert utslippene med 400 tonn, ca. åtte ganger Norges utslipp.

– Mange har snakket om at tiden for olje og gass er over, men jeg er optimist på vegne av virksomheten på norsk sokkel og vi kan være stolte over måten vi har forvaltet denne rikdommen på, sa olje- og energiministeren som konkluderte med at vi står overfor et paradigmeskifte i energipolitikken.

Les også: Regjeringens energipolitiske parodi fortsetter: Sår tvil om oljemeldingen

Kong Harald på seminar om energi i Norsk Vitenskaps-Akademi. Til venstre, preses og professor Nils Chr. Stenseth, kong Harald, professor og president i Norges Tekniske Vitenskapsakademi,. Roy H. Gabrielsen, olje- og energiminister Ola Borten Moe. Foto: Atle Abelsen
LYDHØR: Statsråd Ola Borten Moe var invitert som hovedforedragsholder på energiseminaret der kong Harald deltok onsdag kveld. Til venstre, professor Nils Chr. Stenseth i Norsk Vitenskaps-Akademi og mellom kongen og statsråden sitter professor Roy H. Gabrielsen i Norges Tekniske Vitenskapsakademi. Foto: Atle Abelsen ATLE ABELSEN

Mer fokus på konsesjoner

Borten Moe viste til ordningen med grønne sertifikater og samarbeidet med Sverige som skal resultere i utbygging av 26,4 TW fornybar energi innen 2020. Med EUs fornybardirektiv i tillegg Borten Moe varsler storstilt kraftutbygging av både vannkraft, vindkraft og biogass.

– Vi vil få et skifte i fokus, fra å være svært opptatt av rammevilkår til mer fokus på NVE varsler ny konsesjonskø og hensynet til miljøvern. Og jeg tror forsyningssikkerhet og stabilitet i kraftforsyningen vil bli like viktig som miljøhensyn, sa statsråden.

Les også: Borten Moe støtter nettutbygging

Borten Moe: – Brussel-byråkratene har knapt sett en regulert elv

Nye løfter til Enova

Flere ganger i sin tale understreket han Enovas innsats og uttrykte tilfredshet med at denne organisasjonen har drevet fram ca. 4000 prosjekter i løpet av sine 10 første år. Han var glad for at Enova var styrt av ansatte med kompetanse og ikke politikere.

Les også: Enova klarte ikke 18 TWh-målet

Men noe løfte om Enovas fremtid kom ikke statsråden med, selv om han nesten gjorde det ved å uttale at Enova “må få nok støtte til å bringe nasjonen framover gjennom nye teknologiske løsninger”.

FNs klimapanel: Vi kan bli 77 prosent fornybare

Administrerende direktør Per Håvard Kleven i Kongsberg Devotek spurte statsråden om hans syn på geotermisk energi som fremtidens energikilde og fikk da følgende kryptiske svar:

– Jeg har ingenting imot geotermisk energi. Det jo så vidt jeg vet veldig varmt inne i kloden og det er jo noe man kan få god bruk for.

Kommentar: Geotermisk energi bedre for Norge?





Torger Reve:

– Dette er ikke synsing

Les også:

– Doktoringeniører bør få slettet studielånet

Global CO2-skatt helt nødvendig

– Atomkraft avgjørende for å møte energibehovet

Norge kan tjene på havvindrisiko

– Statoil er forpliktet til å satse

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.