KRAFT

Japan vil likevel satse på atomkraft

Skrinlegger planene om å stenge kraftverkene for godt.

Atomkraftverket Sendai i fylket Kagoshima i Japan.
Atomkraftverket Sendai i fylket Kagoshima i Japan. Bilde: Reuters/NTB scanpix
11. apr. 2014 - 12:05

Tokyo: Regjeringen i Japan vil gjenåpne landets atomkraftverk, tross motstand i befolkningen etter ulykken ved Fukushima-kraftverket.

Fredag ble det klart at statsminister Shinzo Abe og hans regjering skrinlegger planen om å stenge kjernekraftverkene for godt. Utfasingen ble vedtatt av den forrige japanske regjeringen etter Fukushima-ulykken i 2011.

– Vi ønsker et system for energiproduksjon som er realistisk, pragmatisk og balansert, sier industriminister Toshimitsu Motegi.

Målet er fortsatt å begrense atomkraften så mye som mulig, ifølge regjeringens nye energiplan. Her omtales kjernekraftverkene likevel som en viktig del av landets energiforsyning.

– Mer fornybar energi

Den japanske regjeringen ønsker også å satse kraftig på miljøvennlig fornybar energi.

Dermed ser det ut til at landet har gjenopplivet energipolitikken fra tiden før Fukushima-ulykken. Også den gang var planen å satse på atomkraft og fornybar energi, blant annet for å redusere utslippene av klimagassen CO2.

Tsunamien som raserte deler av Japans østkyst i 2011, førte til store skader på atomkraftverket Fukushima Daiichi. Flere reaktorer smeltet ned, radioaktiv forurensning ble spredt over et stort område, og flere hundre tusen mennesker måtte evakueres.

Stabil strømkilde

I dag er fortsatt alle landets 48 kjernereaktorer midlertidig stengt. Meningsmålinger viser at et flertall i befolkningen mener det er feil å starte dem igjen.

Likevel ønsker Abe-regjeringen å gjøre nettopp det. Én av årsakene er at atomkraftverk er stabile energikilder som leverer strøm jevnt og trutt gjennom hele døgnet.

Å kombinere dem med sol- og vindkraft, kan derfor fungere bra. En utfordring med vindmøller og solceller er at de ikke produserer strøm hvis det er vindstille og solen ikke skinner.

Skuffede miljøorganisasjoner

Mange miljøorganisasjoner er motstandere av atomkraft, siden ulykker og problemer under lagringen av atomavfall kan føre til utslipp av radioaktive stoffer.

Greenpeace og Friends of the Earth er skuffet over den nye japanske energiplanen og mener landets atomkraftverk aldri burde vært åpnet igjen.

– Vi beklager sterkt at energipolitikken bestemmes som om nasjonen aldri hadde gjennomlevd sin verste atomulykke noensinne, heter det i en uttalelse fra Friends of the Earth.

Men samtidig som kjernekraft medfører risiko for forurensing, er utslippene av klimagasser svært små. FNs klimapanel (IPCC) har flere ganger framholdt utbygging av kjernekraft som en mulig strategi for å redusere verdens CO2-utslipp.

Også i IPCCs nye rapport om mulige løsninger på klimaproblemet, som legges fram søndag, blir atomkraft anbefalt, ifølge lekkede utkast til rapporten.

Les også:

Her er solkraft nå billigere enn både kull- og gasskraft

Britene bygger nytt atomkraftverk

Russlands flytende atomkraftverk er snart klar for serieproduksjon  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.