KRAFT

Japan må legge nye kraftplaner

KONSEKVENSER: Fukushima-hendelsen har fått store følger for Japan. Nå vil de endre hele energi-strategien sin.
KONSEKVENSER: Fukushima-hendelsen har fått store følger for Japan. Nå vil de endre hele energi-strategien sin. Bilde: Reuters
11. mai 2011 - 09:21

Japan skal skrinlegge planer om å dekke halvparten av energiforbruket med kjernekraft, skriver avisen The Guardian.

Må starte på nytt

– Japan trenger å starte fra grunnen av, sa statsminister Naoto Kan på en pressekonferanse tirsdag, ifølge avisen.

Japanske myndigheter har måtte tenke nytt etter krisen ved kjernekraftanlegget i Fukushima som ble kraftig ødelagt 11. mars av et jordskjelv og en påfølgende tsunami.

Kjernekraft dekker omtrent 30 prosent av Japans strømforbruk, men myndighetene hadde planer om å heve dette til 50 prosent. 14 nye kraftverk skulle bygges innen 2030.

Les også: Vi kan bli 77 prosent fornybare

Grunnpilarer

Kan sa i sin tale at kjernekraft og fossilt brensel har vært de to grunnpilarene i Japans energipolitikk, men fra nå av skal landet få flere ved fornybar energi, som solenergi, vind og biomasse. Bevaring av elektrisitet vil også stå mer sentralt.

Samtidig ber FNs generalsekretær Ban Ki-moon verdens kjernekraftland om å forberede seg bedre på mulige ulykker.

– De landene med avansert kjernefysisk teknologi må sørge for at atomreaktorer kan tåle flere farer – ulike kombinasjoner av jordskjelv, tsunami, oversvømmelse og brann, sier han ifølge DPA.

Les også: Skremselet fra Tsjernobyl

Stenger

Det japansk kraftselskapet Chubu Electric sa ifølge Reuters mandag ja til regjeringens forespørsel om å stenge et av sine kraftverk inntil det er bedre sikret mot tsunamier. Hamaoka-verket ligger 200 kilometer sørvest for Tokyo og svært utsatt til for jordskjelv.

Kraftforsyningen i Japan er fra før redusert etter ulykken ved atomkraftverket Fukushima Daiichi. Det arbeides fortsatt med å få kontrollen på dette kraftverket.

Mandag opplyste også et annet kraftselskap, Japan Atomic Power, at det har vært en lekkasje av radioaktiv gass fra Tsuruga-anlegget vest i landet. Utslippet skal ha vært svært lite, og blir derfor ikke ansett å være noen miljøtrussel.

Les mer:

Tusener krever slutt på kjernekraft

Russland vil bedre atomsikkerheten

Vil ikke ha verdens største atomkraftverk

Staten vil ta kontroll over kjernekraften

– Fukushima stopper europeisk kjernekraft

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.