KRAFT

Jakter på columbi egg med grønn energi

FNs generalsekretær Ban Ki-moon på scenen med statsminister Jens Stoltenberg (bak), Kenyas statsminister Raila Amollo Odinga (t.v.) og Etiopias statsminister Meles Zenawi (t.h.) under toppmøte om energifattigdom i Oslo mandag.
FNs generalsekretær Ban Ki-moon på scenen med statsminister Jens Stoltenberg (bak), Kenyas statsminister Raila Amollo Odinga (t.v.) og Etiopias statsminister Meles Zenawi (t.h.) under toppmøte om energifattigdom i Oslo mandag. Bilde: Scanpix
10. okt. 2011 - 15:27

Lys til å lese lekser om kvelden, strøm til kjøleskap hos kjøpmannen på hjørnet eller til å holde livsviktige vaksiner kjølige. Dette er ting som folk i det rike nord tar for gitt, men det er fortsatt milliarder som mangler tilgang til stabil og trygg energi.

– Uten rimelig energi blir det mindre håp, færre økonomiske muligheter og ingen bærekraftig utvikling, påpekte statsminister Jens Stoltenberg, som mandag ønsket velkommen til en internasjonal konferanse om temaet.

Mangler strøm

Han påpekte at omkring 1,3 milliarder mennesker overhodet ikke har tilgang på elektrisitet. Dobbelt så mange mangler rene og trygge kokemuligheter. Forurensningen fra åpne ildsteder og ovner som brenner dårlig bidrar til at 1,5 millioner mennesker dør for tidlig hvert år.

På konferansen lanseres et internasjonalt partnerskap for energi og klima. Nøkkelen er å få internasjonale selskaper til å investere i energimarkeder i fattige land.

Stoltenberg påpekte at flere faktorer må være på plass for å nå målet: Politikere må legge til rette for at investorene skal kunne se muligheter til å tjene penger, og samtidig må det settes en pris på karbonutslipp – det vil gjøre det mer attraktivt å investere i rene energikilder.

Energifattigdom

FNs generalsekretær fortalte hvordan han selv hadde opplevd energimangel under oppveksten i Korea.

– Jeg var gutt under krigen. Jeg studerte i lyset fra stearinlys. Ting som et kjøleskap, aircondition eller en enkel vifte var en fjern luksus. Uten dette var også utviklingen langt borte. Energifattigdom er virkelig fattigdom, sa Ban under åpningen av konferansen.

Ban Ki-moon har satt seg som mål både å gjøre energi universelt tilgjengelig, bedre energieffektiviteten og doble andelen av fornybare energikilder i den globale energimiksen innen 2030.

– Det trengs investeringer på nesten 50 milliarder dollar per år, mer enn fem ganger dagens nivå, sa Stoltenberg. Men han la til at dette utgjør bare 1 prosent av det som brukes på energi i verden i dag.

Mange energikilder

Også Kenyas statsminister Raila Amollo Odinga og Etiopias statsminister Meles Zenawi er blant deltakerne på konferansen.

Begge understreket at solenergi og vind- og vannkraft ligger klar til å utnyttes på det afrikanske kontinentet.

– Investorene har vært dårlige til å håndtere risiko i rike land, og de løper fra en antatt risiko i fattige land. Vi trenger måter å håndtere denne antatte risikoen på, sier Meles Zenawi.

Ikke bare intensjoner

Måten de nye kraftprosjektene skal finansieres på er den samme som Norge bruker for å oppmuntre land til å ta vare på regnskogen (REDD).

– Når det kommer konkrete resultater, vil investeringene bli kompensert, sier miljøvernminister Erik Solheim (SV).

– Vi vil ikke støtte folk bare på grunnlag av gode intensjoner. Verden er full av slike, sa han på pressekonferansen mandag.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Også Storbritannia, Sveits, Frankrike og Verdensbanken er med i det internasjonale partnerskapet som ble lansert mandag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.