KLIMA

Ja til nytt observatorium i Ny-Ålesund

Regjeringen sier ja til bygging av nytt observatorium i Ny-Ålesund.
Regjeringen sier ja til bygging av nytt observatorium i Ny-Ålesund. Bilde: Bjørn-Owe Holmberg
Stein Jarle Olsen
22. des. 2011 - 13:31

Alarmbjellene har lenge ringt hos Statens kartverk fordi de så langt ikke har fått midler til oppgradering av det geodetiske observatoriet i Ny-Ålesund.

– Vi er veldig alene så langt nord på den nordlige halvkule. Observatoriene helt nord i Canada har blitt lagt ned, noe som gjør vårt enda viktigere. Hvis vi ikke er med og vår stasjon ikke blir erstattet, kan globale observasjoner bli opp til 30 prosent dårligere, sa seksjonsleder Line Langkaas i Statens kartverk til Teknisk Ukeblad tidligere i desember.

Bedre nøyaktighet

Nå har regjeringen bestemt at det skal bygges et nytt observatorium i Ny-Ålesund.

– Jeg er glad for at regjeringen nå har besluttet at det skal bygges et nytt geodetisk observatorium i Ny-Ålesund. Ny teknologi og kombinasjonen av flere måleteknikker vil gi bedre nøyaktighet på målingene som inngår i et verdensomspennende observasjons- og forskningsnettverk, sier statssekretær Heidi Sørensen i en pressemelding.

Regjeringen fremhever observatoriets målinger av klima, havnivå, flom, ras, jordskjelv og issmelting, og plasseringen i Ny-Ålesund.

Vag plan

Investeringen har en kostnadsramme på 219 millioner kroner, men regjeringen vil foreløpig ikke tidfeste en plan for fremdriften.

Dette skal skje i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett i 2012.

Byggingen vil ta fem år, og deretter trengs tre års overlapp i målingene for å "sikre tidsserier før gammel infrastruktur kobles ut."

Dagens antenne fyller 20 år neste år, og er beregnet for 20 års levetid.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.