IT

– IT er fremtidens olje

Ny allianse krever oljepenger til vekstprosjekter i Oslo.

 - I Oslo-regionen har vi allerede 70 prosent av teknologi- og it-bedriftene. Det skapes nye arbeidsplasser hele tiden. Nå er det på tide at staten også kommer på banen med de store pengene, mener Hallstein Bjercke (V).
- I Oslo-regionen har vi allerede 70 prosent av teknologi- og it-bedriftene. Det skapes nye arbeidsplasser hele tiden. Nå er det på tide at staten også kommer på banen med de store pengene, mener Hallstein Bjercke (V). Bilde: NTB scanpix
13. sep. 2013 - 09:09

- Den nye regjeringen må prioritere nye næringer i byene fremfor gamle bransjer i distriktene.

Slik lyder et felles krav fra IKT Norge, Universitetet i Oslo og Oslo kommune. De sikter spesielt til hovedstaden og it-bransjen.

Konkret ønsker de at statlige såkornfond skal styre mer mot høyteknologiske virksomheter i stedet for tradisjonelle næringer.

Partene peker på at Oslo er en av verdens mest kreative byer, med flere it-gründere og mer nyskaping enn noen gang før. Fler enn 100 selskaper har sett dagens lys det siste året.

Men det offentlige apparatet som skal hjelpe nykommerne over den første vanskelig kneika er ikke til stede. Såkornfond tar en del av risikoen i den kritiske fasen før virksomheten har prestert en omsetning og før man vet om det i det helke tatt er en forretningsidé som har livets rett.

Mer om nyskaping: Slik jobber de for å lykkes i Silicon Valley

Mer av det gamle

I slutten av august var det søknadsfrist for den nye runden av statlige såkornfond.

Staten skal gjennom Innovasjon Norge støtte to nye fond med opp til 250 millioner kroner der private stiller med samme beløp.

- Søkerlista er hemmelig, og det eneste som har lekket ut er at et av de to fondene trolig er en oljeklynge med Statoil i førersetet. Da gjenstår det å støtte ett annet regionalt såkornfond. It-bransjen frykter at staten kommer til å satse på mer av det vi gjør fra før, heter det i en pressemelding fra de tre partene.

Nei til offshore

- Det er en fare for at vi får enda et fond som satser på supply- og offshoreindustri. I så fall trumfer distriktspolitikken viljen til å satse på noe som skjer i Osloområdet, sier styreleder Eilert Hanoa i IKT-Norge.

Han har alliert seg med næringsbyråd Hallstein Bjercke (V) i Oslo. Han mener at et av de statlige såkornfondene bør legges til Oslo og spesialisere seg på it.

- Dette er fremtidens olje. I Oslo-regionen har vi allerede 70 prosent av teknologi- og it-bedriftene. Det skapes nye arbeidsplasser hele tiden. Nå er det på tide at staten også kommer på banen med de store pengene, mener han.

Les også: – For lite forskning på IT

ÅPNER: Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten åpner for å se på de geografiske bestmmelsene i dagens regler for såkornfond.
ÅPNER: Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten åpner for å se på de geografiske bestmmelsene i dagens regler for såkornfond.

Får ikke vokse

Konsekvensen av manglende risikokapital er at de nyetablerte selskapene ikke vokser seg større, selv om de kan ha potensial til å bli en ny Spotify eller Rovio, som står bak blant annet farsotten Angry Birds.

Ved UiO øker antall it-studenter. Ifølge dekan Morten Dæhlen ønsker mange av dem å starte egen virksomhet.

- Men flere gründertalenter og gode idéer forsvinner fordi de ikke finnes såkornkapital. Et eget it-fond i Osloregionen vil bidra til etableringen av flere bedrifter, sier han.

Vil ikke sette by mot land

Utfordringen går til den påtroppende regjeringen, ledet av Høyre.

Her er nåværende næringspolitisk talsperson Svein Flåtten tilbakeholden med å sette by mot land.

Men han antyder at det kan være grunn til å endre dagens virkemiddelapparat.

Eller som han vagt uttrykker seg etter at partiet er i ferd med å innta regjeringsposisjon:

- Derfor kan det være viktig å se på om for eksempel geografiske bestemmelser i virkemiddelapparatet virker etter hensikten eller er noen ulempe for mest mulig effektiv anvendelse av ressursene som brukes.

Les også:

Utvikler Firefox til billige smarttelefoner på Fornebu

Utviklet digitale krisekart på fritiden

Slik vil Google løse verdensproblemene  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.