IT

Inviterer til åpen kildekodestrid

Leif Hamnes
8. apr. 2008 - 07:00

Konferansen, som er i regi av Friprogsenteret, samler i de kommende to dagene 500 til dels prominente deltakere fra inn- og utland.

Til tross for at konferansens hovedfokus skal være på mulighetene fri programvare gir, regner de fleste med at den opprivende striden rundt Norsk Standards kontroversielle ja til Microsofts OOXML som ISO-standard vil få sitt etterspill under konferansen.

Les også: Seier til Microsoft

Samler kamphanene

Arrangøren Friprogsenteret har selv flagget at de ser på den norske godkjenningsprosessen rundt OOXML som udemokratisk, og at beslutningen kan få konsekvenser for både brukere og utviklere av programvare, i form av inkompatibilitet mellom versjoner og økte utviklingskostnader.

Særlig det faktum at Norsk Standards endelige beslutning ble kjørt gjennom av et sentralt trekløver blant komiteens totalt 30 medlemmer, har satt sinnene i kok i etterkant.

Under Go Open stiller like fullt Microsoft i ettermiddag opp til debatt om saken, i regi av Computerworld. På andre siden står blant andre Operas teknologidirektør Håkon Wium Lie, som av Microsoft er blitt beskyldt for å "forsøple debatten".

– Trenger standard for standardisering

Sammen med flere andre nedstemte komitémedlemmer, har Wium Lie klaget den norske prosessen inn for Næringsdepartementet og tipset EUs konkurransemyndigheter om "irregulariteter".

Bransjeorganisasjonen IKT Norge turte på grunn av intern uenighet aldri å komme med en klar anbefaling i saken da den sto på som verst. Generalsekretær Per Morten Hoff sier i dag diplomatisk at selve prosessen i Norsk standard vil bli diskutert ved et kommende styremøte.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det vil jo også bli en EU-gjennomgang etter hvert. Det synes likevel klart at det er ting å lære av det som har skjedd. Kort fortalt trenger vi kanskje en klarere standard for hvordan vi avgjør en standard. Det er sannsynlig at vi vil få lignende situasjoner også i framtida, sier Hoff til TU.no.

– For omfattende

En annen av de inviterte debattantene er underdirektør i Kommunenes Sentralforbund (KS), Svein Erik Wilthil. Også han er "svært skeptisk" til prosessen rundt den norske OOXML-anbefalingen, og peker i tillegg på et av kronargumentene mot Microsoft-standarden: størrelsen.

– OOXML er utrolig omfattende og komplisert – et dokument på 8 000 sider innbyr ikke til fri og åpen utvikling i ordets opprinnelige forstand, sier han til TU.no.

Norwegian UNIX User Group (NUUG) konkluderte senest i går på samme måte:

– OOXML er en dårlig spesifikasjon som ikke fremmer samvirke og antakelig heller ikke kan implementeres av andre enn de som har tilgangen til interne algoritmer i MS Office, uttaler NUUG-leder Petter Reinholdtsen.

Eliteforelesere

Steile fronter om gamle stridstemaer til tross: Go Open-konferansen er like fullt det symbolske startskuddet for en ny og bredere satsing på fri programvare i Norge.

Det skorter heller ikke på internasjonale IT-størrelser for å ivareta konferansens egentlig formål:

Chris DiBona, leder for satsingen på fri programvare i Google, innleder konferansen med å snakke om innovasjonsprosesser med bruk av åpen kildekode.

Han får selskap av blant andre Zak Greant fra Mozilla Foundation, Simon Phipps fra Sun Microsystems og Ron Tolido fra Capgemini, forteller Friprogsenterets direktør Heidi Arnesen Austlid.

– Deltakermengden alene gjør meg stolt, og forteller oss at det fins et ekstremt behov for å lære mer, sier hun til TU.no.

Spent på Solhjell

Utdanningsminister Bård Vegard Solhjell deltar som regjeringens representant, mens forbrukerombud Bjørn Erik Thon vil trekke linjer tilbake til iTunes-saken og snakke om uheldige bindinger mellom nødvendig teknologi og leverandører.

– Selv er jeg svært spent på hva spesielt Solhjell har å si, røper Austlid.

Den neste store potensielle konflikten ligger nemlig i hvorvidt regjeringen i etterkant av ISO-vedtaket vil innlemme Microsofts OOXML som standard dokumentmal i Staten, slik det allerede er gjort for Open Document Format (ODF), HTML og PDF. Enn så lenge har Fornyingsdepartementet sagt at de vil ta den tiden de trenger på å avgjøre saken.

– Som representant for regjeringen håper og tror jeg at Solhjell i det minste vil kunne gi signaler på om man ønsker å dra politikken videre, sier Austlid til TU.no.

TU.no følger Go Open-konferansen videre i dag og i morgen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.