IT

Internett trenger din hjelp

Internet Explorer 6 er en gammel og utdatert nettleser som ikke støtter åpne webstandarder.

Dette kan høres ut som en teknisk problemstilling som bare berører IT-bransjen, men i praksis skaper det problemer for oss alle.

IT-bransjen lager løsninger for mange av utfordringene som kunnskapssamfunnet står overfor, men bremses av en problematisk nettleser.

Offentlig sektor

Offentlig sektor kan effektiviseres gjennom god bruk av IT, og nøkkelen er nettsteder og nettjenester som alle kan nå uansett hva de bruker av programvare eller maskinvare.

All offentlig informasjon og nettbasert interaksjon må være tilgjengelig fra både en Windows PC med Internet Explorer og en Linux PC med Ubuntu og Firefox.

Nordmenn må også kunne nå de samme tjenestene fra mobilen sin, enten det er en iPhone med Apple Safari eller en annen mobil med Opera Mini.

Unger og unge voksne må også kunne surfe rett inn fra Nintendo Wii eller andre spillemaskiner med innebygd nettleser, eller fra hvilken som helst annen enhet med internettilgang og brukergrensesnitt.

Dette er alle enige i, men det er lettere sagt enn gjort.

Dyrt, tidkrevende og vanskelig

Internet Explorer 6 skaper store problemer i Norge og resten verden fordi webutviklere må spesialtilpasse nettsteder til denne nettleseren.

Dette ekstraarbeidet spiser opp mye tid som kunne blitt brukt på noe fornuftig, og nødvendige IT-prosjekter i både offentlig og privat sektor blir dyrere og unødvendig komplekse.

Teknisk Ukeblad er selv et eksempel på problemstillingen.

Selv om vi i dag har god støtte for eksisterende nettlesere, har vi startet et løp for å fornye og forbedre TU.no i tiden fremover. Vi vil fortløpende lansere nye systemer og tjenester for å bli en integrert del av internett som alle andre nettsteder må vi jobbe for å sikre full støtte for forskjelige nettlesere.

Selv om det ikke er snakk om en endring som skjer over natten, kan jeg gjøre det helt klar allerede nå: Internet Explorer 6 vil ikke bli prioritert,

Vanskelig å bli kvitt

Internet Explorer 6 er versjonen som kommer med alle installasjoner av operativsystemet Windows XP. Det betyr at hver gang noen reinstallerer en PC, vil de få denne gamle nettleseren tilbake. Windows Vista kommer med Internet Explorer 7, men det er fortsatt Windows XP som er det mest brukte operativsystemet.

En rask titt på statistikken for leserne som har besøkt TU.no hittil i februar, viser at Internet Explorer fortsatt har et solid fotfeste hos våre lesere:

  1. 49,3%: Internet Explorer 7
  2. 19,5%: Firefox 3
  3. 19,0%: Internet Explorer 6
  4. 7,0%: Opera 9
  5. 3,4%: Ukjente
  6. 1,6%: Google Chrome
  7. 1,2%: Firefox 2
  8. 1,0% Internet Explorer 8

Tallene er hentet fra TNS Gallup, som leverer den offisielle statistikken for mediene i Norge. Det er verdt å nevne at TU.no har en overvekt av teknologer blant leserne, og at bruksmønsteret derfor ikke er helt representativt.

Flere nettsteder publiserer slike tall, og blant nettsurfere som besøker nettgiganten Finn.no er det 17.1 prosent som bruker Internet Explorer 7. Selv blant leserne på en dedikert IT-publikasjon som digi.no bruker fortsatt 8 prosent nettleseren som knapt har forandret siden lanseringen helt tilbake i 2001.

Oppgrader eller bytt

Som en følge av den mangelfulle støtten for åpne standarder har Microsoft fått mye pepper og mange fiender.

De har imidlertid tatt grep, og Internet Explorer 7 er en mye bedre nettleser. Dessuten ser Internet Explorer 8, som fortsatt er i beta, ut til å bli meget god.

Vi oppfordrer derfor alle lesere til å oppgradere vekk fra Internet Explorer 6. Her er de mest aktuelle nettleserne:

Selv om verden beveger seg i retning av god støtte for åpne standarder, er det et godt stykke igjen. Brukere må derfor ha i bakhodet at det fortsatt er mange nettsteder som ikke har fått på plass god støtte for standardene.

Det har flere årsaker, og en av de er at det er dyrt og tidkrevende når utviklerne må bruke mye tid på å støtte Internett Explorer 6. I praksis må man derfor selv vurdere om man bør bytte nettleser, eller bare oppgradere.

Denne begrunnelsen er det ikke alle som liker, men ved å oppgradere er du uansett med på å løse problemet.

På jobben

De som sitter med en PC på jobben må ta noen ekstra hensyn når de velger nettleser. Mange har interne systemer som krever Internet Explorer 6, og dette er også en av grunnene til at det er så vanskelig å bytte.

Dessuten er det som regel IT-avdelingen som administrerer maskinparken, og ønsket om å oppgradere må tas opp med dem.

Ikke aksepter et nei. IT-sjefer må være sitt ansvar bevisst. Det må bli slutt på å holde brukerne igjen på en nettleser som skaper så store problemer for så mange.

Krev oppgradering, men la IT-avdelingen gjøre det på en ryddig og strukturert måte.

Ta ansvar, og spre budskapet videre

Det pågår en internasjonal kampanje for å bli kvitt Internet Explorer 6, og denne kommentaren ble skrevet som et svar på en oppfordring som webutvikler Erlend Schei i Finn.no kom med på Twitter :

" Til alle med kontroll over store norske nettsteder: Hva med en dugnad for å bli kvitt IE6? En uke med oppfordringer på forsidene våre e.l.?"

Vi har tatt stafettpinnen en etappe videre.

Nå oppfordrer jeg alle som fortsatt bruker Internet Explorer 6 til å oppgradere eller bytte, og benytter samtidig anledningen til å oppfordre andre nettsteder, blogger og nettaviser til å ta stafettpinnen videre.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.