NETTARKIV

Interaktiv startassistent

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
22. mai 2002 - 14:00

Helsinki: Frekvensomformerne er ikke bare for bruk innen prosesskontroll. ABB fremhever at de med fordel kan brukes for å styre motordrifter og dermed være med på å spare energi. ABB har beregnet at frekvensomformerne som ble brukt på pumper og vifter i 2001, reduserte CO 2-utslippet verden over med 50 millioner tonn.

Det nye flaggskipet i serien frekvensomformere fra ABB har betegnelsen ACS 800. I forhold til sin forgjenger ACS 600 er størrelsen krympet hele 50 prosent. Frekvensomformerne bruker ABBs teknikk for direkte dreiemomentkontroll som gir rask respons mot forandringer i lasten til motoren og dermed en mykere drift.

De nye enhetene er også utstyrt med filterspole og EMC-filter inne i kapslingen. Dette støyfilteret er pluggbart på hovedkortet og kan enkelt byttes ut alt etter gjeldende regler for støykrav der omformeren skal brukes.

Assisterer

Et nytt begrep med de nye enhetene er en startassistent. Denne gjør igangkjøringen av en omformer både rask og enkel. Brukeren blir gjennom menyer veiledet for å angi de forskjellige motorparametrene. Hvis det er tilkoblet tilleggskomponenter som ekstra inn- og utganger (I/O) eller feltbuss, detekteres dette også og det blir gitt veiledning for installasjon.

For å gjøre installasjonen ytterligere mer informativ og enkel, finnes et direkte tilgjengelig informasjonssystem for hvert trinn med forslag til nyttige tips. Veiledning gis også om hva som er grenseverdier for nominelle motordata. Dessuten finnes krysshenvisninger til en manual hvor det er mulig å finne mer detaljerte opplysninger.

Funksjonen for adaptiv programmering utvider bruksområdet og består av et sett av logiske blokker som kan programmeres til å utføre operasjoner fra en forhåndsdefinert samling av funksjoner. Alle vanlige matematiske og logiske funksjoner samt brytere, kontrollparametrer, filter- og tidsfunksjoner er tilgjengelige. Brukeren kan selvfølgelig også programmere dette ved hjelp av en tilkoblet PC.

Allerede nå har ABB gjort forsøk med bruk av Blåtann kortholdsradio (Bluetooth) for å programmere omformerne. Neste år vil denne teknikken bli å finne som opsjon i frekvensomformerne. ABB hevder at de er den første til å ta i bruke en slik teknikk på dette området.

Tilleggsmoduler

Det er plass til tre tilleggsmoduler inne i kapslingen. Utgaven ACS 800-2 gir ytterligere muligheter gjennom en påbyggingsmodul for innbygging av tilbehør som skillebryter, kontaktor med nødstopp eller rekkeklemmer. - Nå i startfasen vil vi levere omformeren med effekter fra 1,1 til 500 kW og med systemspenninger fra 380 til 500 volt, sier Arne Rostad ved ABBs divisjon for automasjonsprodukter.

ABB mener at ACS 800-2 er markedets smaleste frekvensomformer i effektområdet 90 til 500 kW med en bredde på bare 250 mm for effekter fra 90 - 160 kW og en bredde på 350 mm for området fra 250 - 500 kW. Det hevder de er bare et seksdel av bredden til konkurrentene.

Den smale bredden gjør at omformerne kan monteres inntil hverandre og dermed sparer gulvplass. Alternativt kan de også snus 90 grader slik at selve kontrollpanelet flyttes til den ene av sidedekslene, som nå blir ny front.

ABB har også utviklet en nytt kablingsprisnipp der kraftforsyningen og motorkabler tilkobles en kabelpidestall som er boltet fast til gulvet. Omformeren kjøres på hjul inn på pidestallene og låses fast i riktig posisjon. Dermed er det også lett å flytte omformeren hvis det skulle bli nødvendig med vedlikehold .

Effektiv kjøling

Størrelsen til omformerne er krympet ved at ABB har brukt datamaskinmodellering for luftstrømmen rundt kjølelementene og dermed kunne redusere størrelsen på kjøleelementene. De har brukt en ny generasjon IGBT svitsjetransistorer (trench gate) i omformeren samt en ny måte for å isolere halvlederne.

De eneste komponenter som er utsatt for slitasje er kjøleviften og kondensatorene. Viften har en ventet levetid på syv år, mens kondensatorene ventes å leve i ti år med kontinuerlig drift. ABB mener at det er få drifter som er i helkontinuerlig drift og derfor vil levetiden i praksis være langt høyere.

Helsinki er hovedbasen for ABBs virksomhet innen frekvensomformere. Her arbeider 185 ingeniører med å utvikle omformerne støttet av en underavdeling på 25 i USA. Omformerne produseres på flere steder rundt om i verden. Enhetene som går til det europeiske markedet blir produsert i Helsinki. I denne fabrikken har de blant annet kapasitet til å produsere rundt 60.000 av den nye ACS 800-serien.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.