Intel planlegger "ultrabook"

Intel planlegger "ultrabook"
Asus' supertynne UX21 er et eksempel på en ultrabook, ifølge Intel. Den skal være i handelen mot slutten av året. Bilde: Asus

Prosessorgigant Intel la i går frem sine fremtidsvisjoner på nerdemessa Computex i Taiwan, og det virker som om de har mye spennende i gjære.

Tynn og lett

Først og fremst lanserer Intel begrepet “ultrabook”, det de kaller en ny type bærbare pc-er.

– Disse maskinene vil kombinere ytelsen og mulighetene til dagens bærbare pc-er med tablet-liknende egenskaper og gi en svært responsiv og sikker opplevelse med et tynt, lett og elegant design, skriver Intel i en pressemelding.

Mer spesifikt innebærer ultrabook-plattformen en tykkelse på under 20 millimeter og et prisnivå på under 1000 dollar.

Som eksempel på det første ultrabook-steget brukte Intels arkitektur-sjef Sean Maloney Asus’ nylanserte UX21, som skal være i handelen mot slutten av året.

Les mer: Smarttelefon i nettbrettet

Store vyer

Intels nye prosessorgenerasjon Ivy Bridge skal også være i handelen i første halvår av 2012.

Disse prosessorene blir de første basert på Intels 22 nm-design med “tredimensjonal” arkitektur, og skal være neste steg i ultrabook-utviklingen.

Etter Ivy Bridge kommer Haswell i 2013, og Intels mål er at Haswell-prosessorene skal ha halvparten av dagens prosessorers såkalte Thermal Design Point (TDP) – et mål for strømforbruk og varmeutvikling.

Les mer: Transistoren blir tredimensjonal

Bedre netbook-maskiner

En ny netbook-plattform er også på trappene, med Intels nye 32 nm-Cedar Trail-plattform.

Disse vil ha så lav varmeutvikling at de kan brukes i minimaskiner uten vifter, noe som selvfølgelig vil redusere støynivået markant. Batteritiden skal også økes til over 10 timer, tror Intel.

Les mer om: