MOBIL

Intel jobber med 48-kjerneprosessor til mobiler

Får fire kjerner til å virke direkte puslete.

Marius ValleMarius ValleJournalist
31. okt. 2012 - 10:14

Intel-forskere jobber med å lage en 48-kjernet prosessor til mobiltelefoner og nettbrett. Dette får dagens aller heftigste mobiler til å blekne kraftig. Disse har nemlig ikke mer enn fire prosessorkjerner.

For å forstå fordelen med å ha så mange prosessorkjerner må man forstå hvordan prosessorer grovt sett fungerer. Dersom du har en mobiltelefon med én prosessorkjerne utfører den oppgaver i tur og orden. Har du to prosessorkjerner kan mobilen din jobbe med to separate oppgaver parallelt, slik at den kan gjøre dobbelt så mange oppgaver på samme tid. Fire prosessorkjerner kan gjøre fire ganger så mange oppgaver. Og så videre.

Med en 48-kjernet prosessor får mobiltelefonen din en enorm arbeidskapasitet, og telefonen din vil kunne gjøre ting som ikke engang er tenkelig på dagens telefoner.

Intel-forsker Enric Errero sier til Computerworld at en slik prosessor for eksempel vil kunne bruke mange prosessorkjerner til å dekode bilderammer i video, slik at du får jevnere videoavspilling. 

Men du vil også kunne kjøre en rekke tunge applikasjoner side ved side. Det er lett å tenke seg en mobiltelefon som stadig følger med på hva du driver med, for eksempel ved å se på deg med kameraet og lytte til hva du sier, slik at den på forhånd "vet" hva du vil gjøre.

Bruker mindre strøm

En prosessor med så mange kjerner vil dessuten kunne bruke mindre strøm, da det sjeldent eller aldri vil være behov for at den går på full kapasitet. Ved å dele store oppgaver opp i mindre deler og spre dem utover prosessorkjernene kan du altså oppnå lavere energiforbruk.

Intel-forskerne anslår at teknologien vil kunne nå markedet om ti år. Men Intels chief technology officer Justin Rattner sier til Computerworld at det kan komme mye tidligere enn dette, siden det er et ønske om å gjøre grensesnittene mer menneskelige, for eksempel ved å prate til telefonen. Dette krever mye datakraft, og kan altså bidra til å drive teknologien raskere til markedet.

Kilde: Computerworld.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.