IT

Inspirerte statsråden

ÅPEN DØR: Erik Möller fra Wikimedia (i midten) og Tom Steinberg fra My Society anbefaler fornyingsminister Rigmor Aasrud til å åpne alle sluser for offentlig informasjon.
ÅPEN DØR: Erik Möller fra Wikimedia (i midten) og Tom Steinberg fra My Society anbefaler fornyingsminister Rigmor Aasrud til å åpne alle sluser for offentlig informasjon. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
24. mars 2011 - 07:40

– Wikipedia kan være det fremste stedet hvor allmennheten finner den offentlige informasjonen de leter etter, mener Erik Möller.

Tyskeren sitter i ledelsen av den lille organisasjonen Wikimedia Foundation, stiftelsen bak verdens mest brukte leksikon - Wikipedia.

Sammen med gründer Tom Steinberg i den britiske organisasjonen My Society fikk han onsdag en snau time med fornyingsminister Rigmor Aasrud og hennes stab av it-kyndige.Øker

Møtet kom i stand siden begge var invitert til Go Open, den årlige konferansen om fri programvare og deling av data.

Årets samling er den fjerde i rekken og kjøres i regi av Friprog-senteret.

Konferansen vokser hvert år og samlet 650 deltakere tirsdag og onsdag denne uken.Dugnad

Hensikten med statsrådtreffet var å utveksle ideer om åpenhet og innovasjon ved hjelp av internett, hvordan ny teknologi gjør offentlige data nyttigere og hva staten kan gjøre for å støtte opp under den nye dugnadskulturen på nett.

My Society er kanskje mest kjent for webtjenesten Fix my street, der hvermansen kan rapportere om feil og mangler i lokalmiljøet direkte til lokale myndigheter via en nettside.

Den norske versjonen Fiks gata mi ble lansert for et par uker siden.

Fix my street på norskDårlig verktøy

Den er basert på fri programvare, der bidragsyterne hele tiden gjør løsningen bedre, ofte på dugnad. Steinbergs budskap er at norsk offentlig sektor sammen kan utvikle it-løsninger som fungerer optimalt for nettopp offentlig sektor.

– Kommersielle løsninger er gjerne bygget på forretningssystemer med noen justeringer for at offentlige etater skal kunne bruke dem. Det finnes jo ikke en gang et verktøy som hjelper en saksbehandler med å sørge for å gi publikum lovpålagte svar på henvendelser innen fristen på tre uker, sier Steinberg.

Han er en kjent figur i norsk forvaltning. Hans bok ”The Power of Information: An Independent Review” dannet grunnlaget for blant annet Nettskap 2.0-initiativet om å dele data for å skape ny innovasjon.

Les mer her: Statlig finansiering av gode ideerÅpne arkivene

Erik Möllers budskap var å gjøre offentlig informasjon tilgjengelig for publisering på Wikipedia.

– Et godt eksempel er Tyskland, der vi har fått mye informasjon fra museene. Det har ført til at faktiske historiske feil i de offisielle arkivene er blitt rettet opp av folk som satt med korrekt informasjon, sier Möller.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.