NETTARKIV

Innpass i Frankrike

22. mai 2002 - 14:01

Frankrike er i ferd med å utstyre hele motorveinettet med utstyr for elektronisk innkreving av bompenger. Q-Free har nå klart å få innpass på det franske markedet med en kontrakt som i første omgang omfatter utvikling og leveranse av 200.000 brikker. Dette betyr en inntekt på 30-40 millioner kroner med levering hovedsakelig i 2003.

- Det franske markedet har til nå vært forbeholdt franske aktører. At de nå har valgt en norsk leverandør, viser noe av den konkurransekraft som Q-Free teknologien har i det internasjonale markedet, sier administrerende direktør i Q-Free Tolling AS, Arve Øyan.

Frankrike har hatt manuelle betalingssystemer på motorveienettet i mange år. Det er totalt ni konsesjonærer som bygger ut og driver motorveinettet. Avtalen med Q-Free omfatter i første omgang tre av disse.

Selv om teknologien er lik den som benyttes på AutoPass-systemet i Norge, har Frankrike noen andre krav med hensyn på funksjonalitet. Det betyr at Q-Free skal tilpasse en brikke for det franske markedet. Denne tilpasningen, samt tester og typegodkjenning i Frankrike, vil vare i overkant av ett år. Deretter vil selve leveransen av de bestilte brikkene starte.

Q-Free har en markedsandel på ca. 55 prosent, målt i antall solgte brikker i Europa og har levert landsdekkende systemer til Portugal, Sveits, Østerrike og Norge. Andre større leveranser er gjort til Kina, Malaysia, Australia og Brasil.

(fh)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.