BYGG

– Ingeniørmangel gir dyr konsulentbruk

NITO-president Marit Stykket mener det brukes for mye penger på konsulenter når stat og kommune heller burde hatt kompetansen selv.
NITO-president Marit Stykket mener det brukes for mye penger på konsulenter når stat og kommune heller burde hatt kompetansen selv. Bilde: NITO
Stein Jarle Olsen
8. des. 2009 - 13:38

Det må rekrutteres 1840 ingeniører i året til statlige stillinger i årene fremover, viste en rapport som ble offentliggjort mandag.

Les mer: Trenger 1800 ingeniører i året

Betaler dyrt

Det gir et unødvendig stort pengeforbruk fordi man da må hyre inn dyre konsulenter i stedet, hevder NITO.

– Mangelen på rekruttering av ingeniører til stat og kommune fører til at skattebetalerne betaler dyrt for en tjeneste etatene selv burde ha i hus, sier Marit Stykket, president i NITO.

Hun sier at NITO ikke er mot at offentlige instanser bruker konsulenter, men at det bør jobbes mer for å opprette interkommunale samarbeid innenfor kompetanseområder som små kommuner ikke har ressurser til å ha alene.

Milliard

Det skal være snakk om konsulenttjenester for flere hundre millioner kroner årlig, ifølge Siw Tyldum, leder for NITOs forhandlingsutvalg for statlig sektor.

– I de mest ekstreme årene leide vi inn for over 1 milliard kroner per år, hovedsakelig til å planlegge og prosjektere veganlegg. Det er grunn til å tro at dette gjelder flere etater. Når vi kjenner prisnivået på det private konsulentmarkedet kontra tilsatte i staten så sier det seg selv at man betaler unødvendig dyrt for å få gjort jobben, sier hun.

Lav lønn

Et annet problem er at konsulentene tar med seg kompetansen når de går, mener Tyldum.

– Ingeniørmangelen i offentlig sektor skyldes blant annet at lønnsnivået er for lavt. Differansen mellom offentlig og privat ansatte ingeniører har blitt for stor. Dessuten er det ikke sånn at en ansettelse i offentlig etater oppleves som trygge arbeidsplasser. Stadige omstillinger og lav bemanning gjør at ingeniørene opplever stor arbeidsbelastning, sier Marit Stykket.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.