INDUSTRI

Ingeniørene i Norge - fabrikk i Kina

Espen Leirset
18. jan. 2008 - 07:01

SHANG AN, KINA: Tsjakka. Tsjakka. Tsjack!

Kjøttøksa lander i hodet på hunden gjentatte ganger. Det går noen få sekunder, så er hundeskallen blitt til kjøttfarse.

Ved siden ligger to store hundeslakt.

- Det der får ikke akkurat opp matlysten, sier verdalingen Snorre Sandnes da vi passerer fortausrestauranten. Vi står på fortauet like utenfor fabrikken han eier i Kina. Han er i dobbel forstand langt unna hovedkontoret i Verdal i Nord-Trøndelag, hvor kantinematen ikke er riktig like eksotisk.

Teknisk Ukeblad er på besøk i Guangdong-provinsen i det sørlige Kina, hvor Snorre Sandnes og Mechatron startet opp sin egen fabrikk for fire år siden.

Avstand

I Verdal sitter sjefen Snorre Sandnes med fire ingeniører, som klekker ut ideer og utvikler produktene. I Shang An i Kina jobber det rundt 100 kinesere som lager ferdige produkter ut fra tegningene.

Lave fabrikklyder durer monotont i det ordinære fabrikklokalet. På veggen henger kinesiske tegn, og det summes i lavt prat og konsentrasjon.

Ipod-høyttalere



I dag er det bittesmå høyttalere til den populære iPod-spilleren som ruller langs samlebåndet.

En ordre på 50.000 høyttalere er under produksjon, som skal ut til musikkelskende forbrukere i Japan, USA og Europa.

De unge kineserne arbeider konsentrert med loddebolt, skrujern og fingre. På hver side av samlebåndene står det små pulter hvor det sitter en arbeider og gjør høyttaleren litt mer ferdig for hver meter. Lengst nede blir høyttaleren effektivt testet av en ung kvinne, som putter dem i en eske - klar til pakking.

Les også:

Kulturell avstand

Snorre Sandnes står midt i lokalet og gransker produktene. Han kikker interessert på arbeidsprosessen mens han går langs samlebåndet. Verdalingen har med seg en nordtrøndersk jovial stil som ikke er så vanlig blant bedriftseiere og sjefer i Kina. Han spøker med de fleste han møter, selv om de ikke skjønner et ord – verken trøndersk eller engelsk.

Snorre Sandnes startet fabrikken for fire år siden, sammen med Hong Kong-kineseren Ng Hoi.

– Jeg hadde gått svanger med ideen om en fabrikk i Kina lenge. Men vi bestemte oss for å satse da vi fikk en ordre på mange millioner batterier som skulle produseres, forklarer Sandnes. Etter noen måneder var papirene i orden, og fabrikklokalene sto klare. Med den voldsomme tilflyttingen av arbeidskraft fra andre deler av Kina, var det ikke noe problem å få tak i ansatte.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Shang An er en typisk fabrikkby i verdens fabrikkområde nummer én. Her er det to millioner innbyggere, hvor rundt 80 prosent av næringsvirksomheten er eksportrettet produksjon.

Supermakt

Eksport har bidratt til at den kinesiske økonomien bykser framover. Med en vekst på rundt ti prosent hvert eneste år de siste 20 årene er landet i ferd med å bli en av verdens økonomiske supermakter.

Når vi kjører langs den svære motorveien fra grensa til Hong Kong og inn i det sørlige Kina, passerer vi stadig nye fabrikkbyer. I Norge er boliger, butikker og fabrikker oftest plassert i hver sine soner. I Kina er fabrikkområdet og bykjernen sauset sammen, slik at fabrikkene er som vanlige kvartaler i byen.

Ut i verden

Langs motorveien passerer vi endeløse kolonner med trailere. Produktene som lages her fraktes til de gigantiske havnebyene i grenseområdet mellom Kina og Hong Kong. Her går lasten til de store markedene Japan, USA og Europa, og havner til slutt på butikker som Elkjøp, Expert og Dressmann.

Snorre Sandnes og firmaet hans er en del av denne utviklingen. Sandnes har tenkt over at han bidrar til å flytte aktivitet fra Norge til Østen.

– Jeg har gjort meg opp noen tanker om at vi bidrar til en slik utvikling. Men samtidig er ikke dette noe vi kan stoppe. Vårt firma er en del av denne utviklingen, og er for små til påvirke den. Men jeg er opptatt av at det skal være aktivitet i Norge også. Hvis det er noe som kan gjøres her til lands, prøver vi selvsagt det først. Men når det er sagt, ser jeg ikke noe problem med det vi gjør. Det gir oss muligheter, og styrker vår bedrift, sier Sandnes.

Oppstart fra ruiner

Sandnes etablerte Mechatron etter at den gamle arbeidsgiveren IPS i Levanger gikk over ende for en del år siden. Mechatron lager mange typer hardware-produkter, som batterier, ladere og elektroprodukter.

– Jeg er interessert i det meste som kan mekkes og som det går strøm gjennom, sier Sandnes med et smil. Det betyr at bedriften satser mye på ettermarked til mobiltelefoner og andre populære elektro-produkter. Engangsbatteri til mobiltelefon er et sånt eksempel. Belteklips med ladefunksjon til iPod er et annet. Enten klekkes ideen ut av utviklerne i Verdal. Eller så kommer en kunde med en ide, som utvikles til et ferdig produkt av ingeniørene i Verdal og produseres i Kina. I tillegg er Mechatron underleverandører til andre produsenter, forklarer Sandnes.

Må ha partner

– Fabrikken i Kina betyr at vi kan være konkurransedyktig på produkter som vi utvikler i Verdal. Vi slipper mellomleddet, og har direkte kontakt med dem som produserer, svarer Sandnes. Samtidig legger han ikke skjul på at det er mer arbeidssomt å starte sin egen fabrikk i Kina enn å registrere et foretak i Brønnøysundregisteret.

– Kontakter er helt avgjørende. Du er nødt til å ha en partner i Hong Kong eller Kina som kan hjelpe deg, sier Snorre Sandnes. Etter tidligere forretningsreiser til Østen hadde han blitt kompis med Hong Kong-kineseren Ng Hoi, som overfor vestlige kaller seg William.

– Kontakten med William var helt avgjørende for at vi kunne starte i Kina. Han forsto seg på hvordan ting fungerer. De formelle reglene er jo vanskelig å sette seg inn i. For ikke å snakke om uformelle regler og kulturforskjeller, påpeker Sandnes. William har eierskap i fabrikken sammen med Sandnes.

Verdalingen er imidlertid glad for at han etablerte seg i Kina på tidspunktet han gjorde. Kinesiske myndigheter forutsetter at nye virksomheter i Kina har en oppstartkapital på en million US dollar. Da Sandnes startet opp, var grensen betydelig lavere.

– Vi hadde rundt 1,7 millioner kroner i oppstartkapital da vi startet opp i 2003, forklarer han. I tillegg er det nødvendig med kinesisk ledelse som kan drive fabrikken. Sandnes forteller han har hatt god erfaring med å tilby medeierskap med den kinesiske ledergruppen ved fabrikken.

Midt i smørøyet

Da Teknisk Ukeblad besøker Mechatrons fabrikk, er Sandnes i et møte med ledelsen fra en nabofabrikk som produserer plastdeler.

– Fabrikken gjør at vi sitter midt i smørøyet for alle typer produksjon. Vi får mulighet til å bli med på andre prosjekter enn det som er typisk for Mechatron, forklarer Sandnes. Selv reiser han til Kina etter behov, og det blir gjerne 6-8 ganger i året.

Hong Kong er et naturlig startsted for virksomheter som har planer om å utnytte Kinas rimelige arbeidskraft. For de som ikke allerede har kontakter, kan Hong Kong Trade Development Council (HKTDC) være et egnet startsted. Dette er et halvoffentlig selskap deleid av myndighetene i Hong Kong, som hjelper vestlige selskaper og kinesisk business å møtes.

– Hong Kong er flere ganger kåret til verdens frieste økonomi, samtidig som vi har direkte tilgang til det gigantiske kinesiske markedet. Derfor har Hong Kong styrket sin posisjon som Asias viktigste finanssentrum, sier kommunikasjonssjef Parker Robinson i HKTDC.







Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.