KARRIERE

Ingeniørene frykter ikke arbeidsledighet: – Må kjempe om de beste hodene

Undersøkelse: Nesten 93 prosent av de 1200 spurte ingeniørene svarer at de ikke er redde for å miste jobben sin.

Ifølge undersøkelser fra Nito føler mer enn 90 prosent av ingeniører seg helt trygge i jobben sin. Søylene viser resultatene fra 2014 (fra venstre) til 2022. Arbeidsgivere frykter på sin side å miste ingeniører. (Illustrasjon: Nito)
Ifølge undersøkelser fra Nito føler mer enn 90 prosent av ingeniører seg helt trygge i jobben sin. Søylene viser resultatene fra 2014 (fra venstre) til 2022. Arbeidsgivere frykter på sin side å miste ingeniører. (Illustrasjon: Nito) Illustrasjon: Nito
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

Dette viser årets medlemsundersøkelse fra Nito, fagorganisasjonen for ingeniører og teknologer. Tallet er det høyeste Nito har registrert etter at de spurte spørsmålet for første gang i 2014. 

– Det skjedde noe etter pandemien, da ble det stor etterspørsel etter arbeidskraft. Det gir en trygghet for mange, som denne undersøkelsen gjenspeiler, sier Trond Markussen, leder i Nito.

Det laveste tallet finner vi i 2016, da det var nede på 75,3 prosent. I de seneste årene er det 2020 som skiller seg negativt ut med 81,1 prosent. De to siste årene har tallet derimot vært på sitt høyeste.

På andre siden av forhandlingsbordet

Tidligere i vår skrev TU om Nitos behovsundersøkelse. Den viser svar fra den andre siden av forhandlingsbordet – arbeidsgivernes. Her er fortegnet snudd: Halvparten av de spurte virksomhetene sier at de frykter å miste ingeniørene de har. 

Etter at den største koronakrisen hadde lagt seg, i starten av 2021, slet mange arbeidsgivere med å rekruttere ingeniører. Det til tross for at flere ingeniører fortsatt stod uten jobb.

Nito, ingeniører, teknologer, fagforening, Trond Markussen
Trond Markussen, leder i Nito. Foto:  Tormod Haugstad

Men selv om samspillet mellom tilbud og etterspørsel da kunne fremstå som en gåte, ser Markussen det høye tallet fra årets medlemsundersøkelse i sammenheng med behovsundersøkelsen. 

– Det samsvarer med funnene fra vår behovsundersøkelse, som viser at arbeidsgiverne trenger mer ingeniørkompetanse i årene framover. I et så godt jobbmarked som det er nå, må arbeidsgiverne kjempe om de beste hodene, skriver Markussen i en e-post til TU.

Rekordlav arbeidsledighet

At undersøkelsen i år viser et rekordhøyt tall, stemmer også overens med den fallende arbeidsledigheten det siste året.

Teknisk ukeblad har fulgt arbeidsledigheten for ingeniører gjennom våren. Fra å melde at 8500 ingeniører stod uten jobb for to år siden, har arbeidsledigheten gått kraftig nedover. 

I mai i år nådde det sitt hittil bunnpunkt. Da var det 2121 registrerte arbeidsledige hos Nav innen ingeniør- og IKT-fag, noe som utgjør 0,9 prosent av arbeidsstyrken.

Les også

Selv om tallet steg til 2141 i juni, er det fortsatt det laveste tallet på mange år. 

– Vi har ikke et hode å miste

Rådgivningsselskapet Multiconsult ansetter hvert år mellom 350 og 400 ingeniører. 

Kari Nicolaisen er konserndirektør for HR og kommunikasjon i Multiconsult. Hun kjenner seg igjen i det store behovet for ingeniører. Samtidig påpeker Nicolaisen at dette ikke er en ny utfordring.

– Nå er det masse jobb, det tror jeg alle rådgiverne vet, sier Nicolaisen. 

– Det er veldig lav arbeidsledighet i Norge, så det sier seg selv at det er kamp om de kloke hodene, men det har det alltid vært i vår industri, legger hun til. 

Når det er sagt, forteller Nicolaisen at den lave arbeidsledigheten gjør rekrutteringen mer krevende for selskapet, som ikke har et hode å miste. Den nåværende situasjonen i jobbmarkedet er derfor en ekstra pådriver for å jobbe med å beholde kompetansen selskapet sitter på, ifølge Nicolaisen.

Gode tider for nyutdannede

I Nitos behovsundersøkelse fra januar oppga 66 prosent av de spurte virksomhetene at det ville bli behov for flere ingeniører fremover.

Sammen med behovsundersøkelsen, er Nitos medlemsundersøkelse også en indikator på hvor lett det er for nyutdannede å komme ut i jobb etter endte studier, mener fagorganisasjonen.

– Det vi så under pandemien var at de som gikk ut fra skolen i 2020 og 2021 slet med å finne jobb. Da var det mange som ønsket å hente inn erfarne medarbeidere, blant annet fordi de er lettere å lære opp, sier Markussen.

– Nå ser vi at det har blitt mye bedre og at de kommer seg i jobb. Det viser både denne undersøkelsen og det er den samme opplevelsen vi har, legger han til.

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.