OLJE OG GASS

– Ingen vits i å bore flere brønner

Erik Haugane mener Aldous/Avaldsnes-funnet er stort nok til å sette i gang en utbygging.
Erik Haugane mener Aldous/Avaldsnes-funnet er stort nok til å sette i gang en utbygging. Bilde: Maiken Ree
Maiken Ree
21. okt. 2011 - 15:52

– En avgrensningsbrønn til vil gi svaret vi trenger for å gå i gang med en utbygging. Det er ingen vits i å bore mange flere brønner, det er stort nok, sa Det norske-direktør Erik Haugane under selskapets egen presentasjon av Aldous-funnet i dag.

Både Statoil og Lundin har uttalt at de vil bore flere avgrensninger på Aldous/Avaldsnes for å klare å finne et mer nøyaktig estimat av ressursene.

Like stort som Ekofisk

Sløyfe med oljestriper

Det norske-sjefen med den karakteristiske sløyfen påpekte at gullsløyfa innehold et par oljestriper for anledningen. Selskapet har gjort det stort på sitt partnerskap i Aldous Major, og har tredoblet sin ressursbase bare fra Aldousfeltet.

Selv mener de at det oppjusterte ressursanslaget er konservativt. Funnet er estimert til å være mellom 900 og 1500 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter, men Haugane mener det nede sjiktet av estimatet ikke er reelt.

– De nedre estimatene er kun for syns skyld, humrer han.

Erik Haugane, Det norske
Haugane hadde tatt på seg en gullsløyfe med "oljestriper" for anledningen. Maiken Ree

Konservative anslag

– Det er ikke lagt til grunn noen økt utvinnings-forslag i disse estimatene, og de er konservative. Vi ser et oppsidepotensial i både nord og sør, sier Haugane.

Han mener Aldous Major North har særlig potensial, selv om forrige boring som ble gjort i nordflanken ikke ga store resultater.

Tror på nord

– Forrige brønn var delvis suksess fordi vi fant olje over olje-vann-kontakten, men vi fant ikke det gode reservoaret som er i sør. Den forrige brønnen ble boret så lang nord, men nå skal vi lenger sør i nordflanken.

Haugane er tydelig på hvem han mener bør få tildelt rollen som operatør når utbyggingen av Avaldsnes/Aldous skal i gang.

Statoil bør bli operatør

– Det er liten tvil om at partnerskapet er enige i at Statoil bør bli operatør. Et prosjekt av slik dimensjon krever en organisasjon av Statoils dimensjon, sier Haugane.

Ved spørsmål om Haugane tror det kan finnes flere elefantfunn i modne områder svarer han:

– Når en gjør slike funn, kan en tenke seg at en har oversett flere elefanter.Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.