KRAFT

Ingen garantier for grønne sertifikater

Statssekretær Sigrid Hjørnegård
Statssekretær Sigrid Hjørnegård Bilde: Jannicke Nilsen
Jannicke Nilsen
25. mars 2010 - 09:58

Hele vindkraftbransjen venter på nytt om forhandlingene med Sverige om et felles norsk-svensk el-sertifikatmarked. De fleste mener det beste for å stimulere vindkraften og annen fornybar energi i Norge er grønne sertifikater, som gir kraftprodusentene et tillegg per solgte kWh.

Har overensstemmelse

På Vindkraftforeningen Norweas årsmøte på onsdag, uteble fjorårets gjest, olje- og energiminister Terje Riis-Johansen. I stedet sendte han statssekretær Sigrid Hjørnegård som snakket varmt og lenge om alt regjeringen gjør for å møte klimakrisen gjennom sin energipolitikk.

Men grønne sertifikater kunne hun ikke love.

– Vi kan ikke gi noen garantier om grønne sertifikater. Det må dere forholde dere til. Men vi har en overensstemmelse med svenske politikere, og det er ingen grunn til å tro at vi ikke lykkes denne gangen, gjennom det samarbeidet vi opplever nå. Men, det er et stort arbeid, sa Hjørnegård.

Trenger like mål

Det forrige forsøket på å etablere et norsk-svensk marked for grønne sertifikater strandet. Hovedårsaken skal ha vært at Norge ikke ville inngå like ambisiøse mål som svenskene. Et av kravene til det kommende markedet er nettopp at målene for Norge og Sverige skal være noenlunde like.

– Et av kravene fra Sverige er at ambisjonsnivået må være noenlunde likt, et sted mellom 12-14 TWh, sa Claes Hedenström fra svenske Vattenfall.

Svenskene er på langt nær like opptatt av forhandlingene med Norge, som den norske energibransjen er. Men Hedenström tror dette kan endre seg.

Blir debatt

Diskusjonen om hvordan energiproduksjonen vil fordele seg mellom landene kan bli et tema.

– Jeg tror det vil bli en politisk debatt om hvorvidt Norge kommer til å få all den nye energiproduksjonen. Vindkraftberegningene er følsomme kalkyler, men det høres ut som om forutsetningene blir balanserte. Samtidig er det billigere å bygge i Norge, sier Hedenström til Teknisk Ukeblad.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.