Hele vindkraftbransjen venter på nytt om forhandlingene med Sverige om et felles norsk-svensk el-sertifikatmarked. De fleste mener det beste for å stimulere vindkraften og annen fornybar energi i Norge er grønne sertifikater, som gir kraftprodusentene et tillegg per solgte kWh.
Har overensstemmelse
På Vindkraftforeningen Norweas årsmøte på onsdag, uteble fjorårets gjest, olje- og energiminister Terje Riis-Johansen. I stedet sendte han statssekretær Sigrid Hjørnegård som snakket varmt og lenge om alt regjeringen gjør for å møte klimakrisen gjennom sin energipolitikk.
Men grønne sertifikater kunne hun ikke love.
– Vi kan ikke gi noen garantier om grønne sertifikater. Det må dere forholde dere til. Men vi har en overensstemmelse med svenske politikere, og det er ingen grunn til å tro at vi ikke lykkes denne gangen, gjennom det samarbeidet vi opplever nå. Men, det er et stort arbeid, sa Hjørnegård.
Trenger like mål
Det forrige forsøket på å etablere et norsk-svensk marked for grønne sertifikater strandet. Hovedårsaken skal ha vært at Norge ikke ville inngå like ambisiøse mål som svenskene. Et av kravene til det kommende markedet er nettopp at målene for Norge og Sverige skal være noenlunde like.
– Et av kravene fra Sverige er at ambisjonsnivået må være noenlunde likt, et sted mellom 12-14 TWh, sa Claes Hedenström fra svenske Vattenfall.
Svenskene er på langt nær like opptatt av forhandlingene med Norge, som den norske energibransjen er. Men Hedenström tror dette kan endre seg.
Blir debatt
Diskusjonen om hvordan energiproduksjonen vil fordele seg mellom landene kan bli et tema.
– Jeg tror det vil bli en politisk debatt om hvorvidt Norge kommer til å få all den nye energiproduksjonen. Vindkraftberegningene er følsomme kalkyler, men det høres ut som om forutsetningene blir balanserte. Samtidig er det billigere å bygge i Norge, sier Hedenström til Teknisk Ukeblad.