INDUSTRI

Industrikappløpet starter

Norge kjøper JSF.
Norge kjøper JSF.Bilde: Lockheed Martin/Saab/Asbjørn Goa (montasje)

Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening, FSi, krever forpliktende kampflyavtaler.

– Nå starter arbeidet med å sikre norsk industri omfattende oppdrag i forbindelse med kjøpet av JSF. Regjeringen må ha dette som et sentralt krav i de kommende forhandlingene, sier administrerende direktør Torbjørn Svensgård i FSi i en pressemelding.

Krever resultater for industrien

Flere avtaler

FSi mener Norge bør kreve at produsenten Lockheed Martin utvider antall avtaler ut over det som så langt er kommet til syne i JSF-programmet.

Foreningen påpeker at så langt er det kun noen få og store norske aktører som får en del av kaka, mens de mindre bedriftene er holdt utenfor – i motsetning til Saab som slik sett var mer inkluderende.

Mer FoU

– Det er avgjørende for videreutviklingen av norsk høyteknologisk industri at det blir prosjekter på flere områder enn det som så langt er tilfelle og at FoU-andelen øker, sier Svensgård.

Regjeringen har satt som krav at det skal være gjenkjøp opp til minst 100 prosent av kjøpesummen. Det vil tilsvare minimum 18 milliarder kroner.

FSi forventer at det etableres et tett samarbeid mellom myndighetene og norsk forsvarsindustri for å sikre konkrete og forpliktende avtaler før endelig kontraktsinngåelse, skriver foreningen.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.