INDUSTRI

Yara siktes av Økokrim

SAMARBEIDER: En millionutbetaling til en indisk konsulent skaper nytt hodebry for konsernsjef Jørgen Ole Haslestad og Yara. Selskapet er nå siktet for korrupsjon av Økokrim. Yara gikk selv til Økokrim med de nye opplysningene, som kom fra en varsler i forbindelse med selskapets Libya-gransking.
SAMARBEIDER: En millionutbetaling til en indisk konsulent skaper nytt hodebry for konsernsjef Jørgen Ole Haslestad og Yara. Selskapet er nå siktet for korrupsjon av Økokrim. Yara gikk selv til Økokrim med de nye opplysningene, som kom fra en varsler i forbindelse med selskapets Libya-gransking. Bilde: Falch, Knut
Kjetil Malkenes Hovland
12. mai 2011 - 09:22

Yara er siktet av Økokrim for korrupsjon, det vil si at de har gitt eller tilbudt noen en «utilbørlig fordel».

Yara holdt egentlig på å granske mulige lovbrudd i Libya, hvor Yara har investert i selskapet Lifeco.

Men en intern varsler i Yara fortalte i stedet om utbetaling av en million dollar til en indisk konsulent. Yara gikk selv til Økokrim med opplysningene.

– Svært alvorlig

Det var for fire-fem år siden at Yara skulle etablere et samarbeid om produksjon og salg av gjødsel i India. Dette ble aldri noe av, men Yara skal ha betalt ut en million amerikanske dollar til en mellommann. Påstandene granskes nå videre av Økokrim.

– Helt uavhengig av hva Økokrim konkluderer med er det svært alvorlig for oss at det kommer en siktelse, sier konsern Jørgen Ole Haslestad i en børsmelding.

Yara er verdens største leverandør av mineralgjødsel og har 7300 ansatte. De skryter av at deres produkter hindrer luftforurensning. Nå samarbeider Yara med Økokrim for å få renset luften også i denne saken.

– Jeg er fornøyd med at den granskningen vi har igangsatt også har brakt denne saken til overflaten, men skuffet over at den ikke kom på et tidligere tidspunkt dersom det viser seg at Yara har begått lovbrudd, sier Haslestad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.