INDUSTRI

Vil samle materialforeninger

MINDRE OG MINDRE: President Carl Ludvig Kjelsen i Norsk Metallurgisk Selskap (NMS) opplever at materialfagene smelter sammen og griper inn i hverandre.
MINDRE OG MINDRE: President Carl Ludvig Kjelsen i Norsk Metallurgisk Selskap (NMS) opplever at materialfagene smelter sammen og griper inn i hverandre. Bilde: Tore Stensvold
Tore Stensvold
6. mai 2011 - 07:57

Det er riktignok bare i navnet han vil fjerne metallet, og erstatte det med materialer.

Carl Ludvig Kjelsen har vært president i Norsk Metallurgisk Selskap (NMS) siden 1997. Hans misjon er nå å samle alle som jobber med materialteknologi i NMS og bytte "metallurgisk" med "materialteknisk".

– Så kan vi beholde initialene, sier Kjelsen med et stort smil.



Bygget i 100 år

I Oslo har NMS siden 2004 vært sammenslått med Norsk Korrosjonsteknisk Forening Oslo og heter da Norsk Materialteknisk Selskap.

Kjelsen mener det er en naturlig følge av den materialtekniske utviklingen.

– Vi har brukt over 100 år på å bygge opp en verdensledende kompetanse. Vi har et solid fundament å bygge videre på for å utvikle denne. Se bare hva vi har fått av knoppskyting på bedriftssteder i omstilling; solcelleindustri, metallgjenvinning og andre kunnskapsbaserte virksomheter, påpeker Kjelsen,

Kjelsen er ikke redd for framtida selv om de store lokomotivene flytter på seg og får nye eiere.

FLYTENDE: Fra jern og stål til kompositter. NMS vil ha med alle. Bildet er fra Mo i Rana.

Nye tider og produkter

Den metallurgiske industri er under stadig utvikling. Ny industri og nye produkter springer ut av den. Elkem og Hydro startet opp som metallindustri. I dag er de mye annet også. I tillegg har Hydro flyttet stadig mer produksjon ut av landet, og Elkem er ikke lenger norskeid, men kinesisk.

Ut fra metallindustrien er det kommet nye virksomheter innen ferrolegeringsindustri og silika. Selskaper som Metallkraft, Norsun og REC er resultater av forskning og utvikling i metaller. Nå er det blitt nye produkter, nye kundeområder, og selskaper med andre kompetanse- og forskningsbehov.

– Alt taler for å samle materialkunnskap. Materialer henger sammen. Tverrfaglighet blir viktigere og viktigere. Vi skal lage lettere, mer funksjonelle og billigere materialer, sier Kjelsen.



FoU-sentre

Han mener det er viktig å styrke de norske forskningsmiljøene så spisskompetansen beholdes i Norge og kan føre til at enda flere knopper skyter ut.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Vi må ta vare på FoU-sentrene, opprettholde og videreutvikle det miljøet vi har, og vi må ha fortsatt tett dialog med dem som produserer, selv om en del flytter virksomhet ut.

UTE: REC springer ut av norsk metallmiljø. De bygger opp fabrikker ute, blant annet i Singapore der tilgang på svært dyktige ingeniører og fagfolk er god. Rec

Kjelsen har nettopp lagt siste hånd på et jubileumsskrift. NMS feirer 75 år i 2011. Det hele begynte som et diskusjonsforum i 1936. Ingeniører som hadde vært ute i verden kom sammen for å diskutere fag og industriutvikling, lot seg inspirere av rundebordskonferanser i USA.

Ettersom NMS ikke bare skulle være for sivilingeniører men også praktiske smelteverksfolk og kommersielle folk, ville ikke daværende NIF ha selskapet i sin fold. Polyteknisk Forening tok imidlertid godt i mot metallfolket. Den viktigste begivenheten i NMS’ virksomhet er sommermøtene med faglige seminarer.

– Kveldsmøter er vanskelig å kombinere for mange, og det er langt fra alle som holder til i Oslo eller Trondheim, påpeker Kjelsen.



Kanskje kommer...

I glansdagene til NMS dukket gjerne kongen opp for å holde seg oppdatert. Det er sjelden kost nå for tida.

– Metallindustrien har ikke samme betydning for nasjonsbyggingen som den en gang hadde, slår Kjelsen fast.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.