INDUSTRI

Vil energieffektivisere storbyene

KAN SPARE: Bergen kan spare 1,3 TWh av sitt strømforbruk på 4,6 TWh, ifølge en rapport som legges fram i dag. Tiltakene er enkle, som sparepærer og strømstyring.
KAN SPARE: Bergen kan spare 1,3 TWh av sitt strømforbruk på 4,6 TWh, ifølge en rapport som legges fram i dag. Tiltakene er enkle, som sparepærer og strømstyring. Bilde: Anders J. Steensen
Kjetil Malkenes Hovland
21. jan. 2011 - 07:31
Vis mer

Bergen bruker i dag 4,6 TWh energi hvert år, men kan spare 1,3 TWh eller nesten en tredjedel av dette.

Det viser en ny rapport som legges fram under konferansen Klimaforum i Bergen i dag.

En vanlig husholdning i Bergen kan spare 5250 kroner i året (gitt 1 kroner/KWh), ifølge rapporten.

Trondheim kan også spare

Mens potensialet for energieffektivisering er på 22 prosent i Trondheim, har bygningsmassen i Bergen enda større potensial for effektivisering, hele 29 prosent. Trondheim har blant annet kommet lenger på fjernvarme, og Bergen har flere større eneboliger enn leiligheter.

Sparemetodene som rapporten trekker fram for husholdningene er mer energieffektiv belysning og husholdningsapparater, bedre isolering, automatisk temperaturstyring inne og bedre kontroll på varmtvannstanker.

Bak rapporten står Bergen Smart City, Bergen kommune, Siemens, Bellona og Bergen Næringsråd.

Kan spare i næringsbygg

Rapporten trekker fram at næringsbyggene i Bergen lett kan spare betydelige mengder energi på bedre kontroll på varme og ventilasjon og installasjon av energieffektive lys og ventilasjonsanlegg.

De 6600 næringsbyggene i Bergen bruker i snitt 258.000 KWh årlig. Energieffektivisering vil kunne spare bedriftene for 75.000 kroner i året og gi en tilbakebetalingstid på 1-3 år for investeringen.

Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.