INDUSTRI

– Vil bli Norges sterkeste industriklynge

Nettverket iutvikling sprang ut fra leverandørbedriftene til Hydro på Karmøy. Nå er målet å bli landets sterkeste industriklynge.
Nettverket iutvikling sprang ut fra leverandørbedriftene til Hydro på Karmøy. Nå er målet å bli landets sterkeste industriklynge. Bilde: TOR ALVSEIKE
Camilla Aadland
23. sep. 2009 - 08:49
Vis mer

Hensikten med nettverket "iutvikling" er å styrke konkurranseevnen til bedriftene som er med. Så langt består nettverket av 16 bedrifter innen maskin og metall i Haugesund-regionen.

– Vi er opptatt av at dette ikke er en medlemsorganisasjon, men en prosjektorganisasjon, sier daglig leder Kjell Larsen i iutvikling.

Nettverket fylte nylig ett år, men samarbeidet går tilbake til 2004, da det ble kjent at Søderberg-anleggene på Hydro Karmøy måtte fases ut.

– Rapporter viste at 6-700 arbeidsplasser sto i fare. Det skapte krisestemning på Hydro og i kommunen, dermed ble det satt i gang et prosjekt som skulle styrke underleverandørene til Hydro og deriblant Hydro, sier Larsen.



Håper på bedre samarbeid

Samarbeidet har siden utvidet seg til å gjelde alle industribedrifter innen maskin og metall i Haugesund-området. Bedriftene skal samarbeide om prosjekter innen tre områder: marked, driftsforbedringer og produksjonsteknologi.

– Hvis vi klarer å få til fornuftige prosjekter innen disse områdene, vil det gi resultater for medlemmene, sier Larsen.

Nettverket er i gang med flere prosjekter som skal bedre yteevnen. Ett av disse skal synliggjøre ledig produksjonskapasitet hos de enkelte bedriftene.

– Vi håper å få til et tettere samarbeid om oppdrag. Mange av bedriftene er små eller mellomstore, og må enkelte ganger si nei til store oppdrag. Vi håper et system som synliggjør ledig kapasitet, gjør at en oftere kan si ja. Slik kan vi få store oppdrag til regionen, sier Larsen.

Et software-selskap er engasjert for å utvikle systemet, og prosjektet støttes med 300 000 av Innovasjon Norge. De fleste prosjektene til nettverket får ekstern støtte blant annet Innovasjon Norge, Forskningsrådet og Enova.



Skal lære underveis

Et annet prosjekt skal styrke samarbeidet mellom HMS-lederne i de ulike bedriftene i nettverket, mens et tredje prosjekt skal gi bedriftene mer innsikt i Lean, som er et program for mer lønnsom og effektiv drift.

– Vi har fått et demonstrasjonsprosjekt innen lean, som vil synliggjøre for alle hva lean er, forteller Larsen.

”Veien til Lean” blir et samarbeid mellom iutvikling, Stillasgruppen, Jmac Scandinavia, og Polytec. Mens Stillasgruppen skal innføre Lean over en periode på et halvt år, blir Jmac sin rolle å tilføre kompetanse og fungere som ”den spillende treneren” for bedriften. Polytec skal kvalitetssikre resultatene, og sammen med iutvikling bidra til at også de andre medlemmene i nettverket får følge prosjektet og etterprøve resultater underveis.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling


Skal doble omsetningen

Målet til iutvikling er å oppnå en dobling i omsetning hos medlemsbedriftene innen 2015, i tillegg til å opprettholde en resultatgrad på minst åtte prosent.

– Vi har en visjon om å gjøre Haugesund-regionen til den sterkeste industriklyngen i Norge, sier Larsen.

Han trekker frem at bedriftene har en styrke på fleksibilitet og gjennomføringsevne. Den håper de å dra nytte av når Marin Energi Test Senter (MET-Senter) etablerer seg på Karmøy.

– Vi er vant til å jobbe med offshore-industrien, og tror vi har mye å bidra med når vi går mot en mer fornybar fremtid, sier Larsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.