INDUSTRI

– Vi blir verdens største på urea

BLIR VERDENS STØRSTE: Yaras ureafabrikk i nederlandske Sluiskil blir verdens største i sitt slag etter at den nye produksjonslinjen Urea 7 er ferdig sommeren 2011.
BLIR VERDENS STØRSTE: Yaras ureafabrikk i nederlandske Sluiskil blir verdens største i sitt slag etter at den nye produksjonslinjen Urea 7 er ferdig sommeren 2011. Bilde: Yara
Truls Tunmo
21. okt. 2009 - 07:16
Vis mer

SLUISKIL: De gamle produksjonslinjene Urea 5 og 6 kommer fortsatt til å være i delvis drift etter at Urea 7 åpner sommeren 2011.

Slutt

Men gammel teknologi gjør at pensjonsalderen nærmer seg. I løpet av få år er det slutt for de to fabrikkenhetene.

Yara markerte et nødvendig grep da de tidligere i høst la ned grunnsteinen for den største nåværende industriinvesteringen på nederlandsk jord – den nye produksjonslinjen Urea 7 vil koste 3,4 milliarder kroner.

Det bekrefter Yaras sjef ved Sluiskil-fabrikken, Mark van Hijfte.

– Avgjørelsen om å bygge Urea 7 var etter min mening helt essensiell for å unngå produksjonsstopp i løpet av noen år i urea-produksjonen her. Med Urea 7 vil derimot produksjonen øke dramatisk, og vi vil nå målet vårt om å bli verdens største urea-fabrikk, sier van Hijfte til Teknisk Ukeblad.



Produksjonssjef Rik Lambotte og fabrikksjef Mark van Hijfte.
Produksjonssjef Rik Lambotte og fabrikksjef Mark van Hijfte.

Energibesparende økning

Yaras satsing på Sluiskil-fabrikken vil øke produksjonsvolumet fra 2400 tonn til 3500 tonn urea daglig – 500 tonn mer i dagsproduksjon enn verdens nest største ureafabrikk.

Det sørger den nye teknologien for. Den nye produksjonslinjen, som øker produksjonen av urea og den flytende høykvalitetsurealøsningen Adblue, skal blant annet møte det sterkt økende behovet for NOx-rensing fra tungtransport i Europa.

Den nye teknologien vil også sørge for en energieffektivisering som monner: Til tross for om lag en tredjedel større produksjon daglig, vil Urea 7 trenge bare 25 prosent av energibehovet som de to gamle linjene har til sammen.

Det vil si at med samme energimengde som brukes i Urea 5 og 6 i dag, vil Urea 7 produsere 400 000 tonn mer urea per år.

Utslippene av CO2 reduseres også vesentlig. Med lik mengde fremstilling som i Urea 5 og 6, vil Urea 7 stå for 80 000 tonn mindre CO2-utslipp årlig.



Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Strengere EU-krav

Fra 1. oktober i år kom det ny Euro-norm. Dette betyr blant annet strengere regler når det gjelder utslipp fra transportsektoren.

Noe av høykvalitetsureaen Adblue brukes i transportkjøretøy for å rense NOx, og vil få langt større etterspørsel med den nye Euro-normen – noe som vil være en markedsdriver for Yaras ureaproduksjon.

Fra det gedigne Sluiskil-anlegget skal også CO2 brukes i nærområdene til fabrikken, blant annet til å dyrke frukt og grønnsaker i drivhusanlegg.



MÅ OPPGRADERES: Yaras fabrikk i Sluiskil i Nederland trenger den nye produksjonslinjen Urea 7, som er klar om drøyt halvannet år. Vest-Europas urea-behov er sterkt stigende. (FOTO: Truls Tunmo)
MÅ OPPGRADERES: Yaras fabrikk i Sluiskil i Nederland trenger den nye produksjonslinjen Urea 7, som er klar om drøyt halvannet år. Vest-Europas urea-behov er sterkt stigende. (FOTO: Truls Tunmo)

Mye penger

Yara skapte vill begeistring både sentralt i Nederland og i Sluiskil-distriktet lokalt da grunnsteinen for Urea 7 ble lagt ned i førsten av september.

Statsminister i Nederland, Jan Peter Balkenende, hadde følgende kommentar til NTB etter grunnsteinseremonien:

– Det er snakk om 400 millioner euro. Det er mye penger. At Yara investerer i denne regionen, sier noe om kvaliteten på dette anlegget og Yaras tro på rammebetingelsene i regionen. Som statsminister for Nederland er jeg veldig glad for denne investeringen.



Tyngdepunkt for gjødselproduksjon

Sjefen for oppstrømsaktivitetene i Yara, Tor Holba, sier at milliardinvesteringen for Urea 7 gjør at Sluiskil blir et viktigere tyngdepunkt ut i fra et bedriftsøkonomisk ståsted.

– Sluiskil er et tyngdepunkt i vår produksjon av nitrogen i Vest-Europa. Fabrikken skal være med på å dekke det økende behovet for nitrogen i denne delen av verden som bruker omtrent ni millioner tonn av dette i året, eller rundt 18 millioner tonn urea. En stor gjødselproduksjon kommer til å være vesentlig i mange år fremover, sier Holba.

De gamle produksjonslinjene er nærmere 40 år gamle, men Yaras oppstrømssjef er mer moderat i uttalelsene om levetiden til de eksisterende produksjonslinjene enn det Sluiskil-sjefen Mark van Hijfte er.

– Vi kunne drevet anleggene videre, men da ville kostnadene ha blitt mye høyere. Det var derfor riktig å gjøre denne investeringen nå, sier Holba.

Var ukomplisert RIKTIG TIDSPUNKT: - Det var riktig å gjøre denne investeringen nå, sier Tor Holba, sjef for oppstrømsaktivitetene i Yara, Tor Holba.
Var ukomplisert RIKTIG TIDSPUNKT: - Det var riktig å gjøre denne investeringen nå, sier Tor Holba, sjef for oppstrømsaktivitetene i Yara, Tor Holba.

Var ukomplisert

Han understreker at finanskrisen ikke berørte beslutningen om å investere stort på den nederlandske landsbygda.

– Det var aldri en komplisert diskusjon forut for investeringen. Beslutningen ble tatt før finanskrisen satte inn. Vi har som generelt lønnsomhetsmål å ha 10 prosent avkastning på bruttoinvesteringen, og i forhold til inntjeningen tilfredsstiller denne investeringen dette kravet, sier Holba.



Ikke flere nyinvesteringer

Uansett vil den nye urea-fabrikken i Sluiskil bli Yaras største, og også verdens største i sitt slag når den står ferdig om drøyt halvannet år.

– På grunn av høye energipriser vil vi ikke etablere nye fabrikker i Europa, men heller oppgradere våre eksisterende anlegg ved behov. Når det gjelder andre investeringer i verden, vil vi etablere oss der det er tilgang på gass til lavere priser. Et eksempel er Libya hvor vi i februar i år gikk inn i et joint venture samarbeid med libyske myndigheter om å etablere en gjødselfabrikk, sier Tor Holba.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.