INDUSTRI

Veritas' nye CO2-teknologi

NYTTIG PRODUKT: Det norske Veritas mener de kan lage nyttige produkter som maursyre av CO2 gjennom en ny metode som de har demonstrert. Dette kan bli billigere enn CO2-lagring, mener de.
NYTTIG PRODUKT: Det norske Veritas mener de kan lage nyttige produkter som maursyre av CO2 gjennom en ny metode som de har demonstrert. Dette kan bli billigere enn CO2-lagring, mener de. Bilde: Reuters / Scanpix
Kjetil Malkenes Hovland
21. jan. 2011 - 07:31

Det norske Veritas (DNV) er mest kjent for sin konsulentvirksomhet innen inspeksjon, kontroll og sertifisering.

Men nå demonstrerer selskapet ny teknologi for konvertering av CO2 til nyttige produkter som maursyre (HCOOH).

Se DNVs Youtube-video hvor teknologien demonstreres

– CO2 er roten

– Dette er en del av DNVs innsats innen forskning og utvikling og visjonen vår om å bygge en fornybar fremtid, sa Bjørn K. Haugland i DNV under World Future Energy Summit i Abu Dhabi tirsdag, ifølge en pressemelding.

– Global regulering av CO2-utslippene er en kommende bekymring for industri som er avhengig av fossile energiressurser. Det finnes løsninger for å redusere denne avhengigheten, men hver av dem er bare en delvis løsning. CO2 er roten til ondet.

Karbonmonoksid

Selskapet hevder at denne elektrokjemiske prosessen krever mindre energi per tonn CO2 enn en rekke andre elektrokjemiske konverteringsprosesser. Den kan også brukes til å produsere karbonmonoksid (CO), som også er etterspurt av industrien.

– Vi har investert i ressurser og utstyr for å analysere CO2-verdikjeden og brukt elektrokjemisk konvertering som case. Forskningen vår demonstrerer konvertering av CO2 til maursyre. Dette krever mindre energi per tonn CO2 enn de fleste andre elektrokjemiske konverteringsmetoder. Maursyre er dessuten en etterspurt vare som kan brukes som råvare, til overflatebehandling, antibakterielle produkter, energilagring og avisingsprosesser, forklarer dr. Narasi Sridar, som leder DNVs forskningsavdeling.

Billigere enn CO2-lagring

Ifølge ham kan denne metoden ta i bruk CO2 til fordel for bransjer som raffinerier, stål-, sement- og asfaltindustri og shippingbedrifter.

Nå leter DNV etter partnere som kan hjelpe dem med å modne teknologien, som ifølge selskapet kan bli betydelig billigere enn å lagre CO2 under bakken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.