INDUSTRI

Utsetter prosjekter og flagger ut

I et stadig strammere arbeidsmarked opplever Yara problemer med å skaffe nok ingeniører.
I et stadig strammere arbeidsmarked opplever Yara problemer med å skaffe nok ingeniører. Bilde: Yara
Trond Gram
19. feb. 2008 - 07:16

Aftenposten og Teknisk Ukeblad har vært stappfull av stillingsannonser de siste månedene og NAVs bedriftsundersøkelse før jul viste at industribedriftene manglet 13.900 personer. I januar var det over 4000 ledige ingeniørjobber, ifølge tall fra NAV.

Situasjonen med mangel på kvalifisert arbeidskraft oppleves som prekær for mange industribedrifter og ifølge Norsk Industri må flere virksomheter utsette planlagte prosjekter fordi de rett og slett mangler personell.

Flyttet til Polen

For teknologibedriften AXTech i Molde, som leverer tungløftutstyr innenfor skip og offshore, er mangelen på ingeniørkompetanse så stor at de har etablert en egen avdeling i Polen fordi man ikke makter å få tak i nok kvalifiserte folk her til lands.

- Det er særlig ingeniører og sivilingeniører vi sliter med å skaffe, sier administrerende direktør Kjell Ødegård til Teknisk Ukeblad. I november flyttet en av deres ansatte, som er polakk, tilbake til hjemlandet for å bygge opp en avdeling der. Innen sommeren håper de å ha fem ingeniører som kan bistå i prosjektering og konstruksjon av stålstrukturer og hydrauliske systemer.

Vanskelig å skaffe folk

Norske verft har stappfulle ordrebøker og rykter for punktlige leveringer, men ifølge Norsk Industri legger ordreboomen et så stort press på underleverandørene at mange sliter med å holde leveringsfristene, noe som gir verftene økte kostnader.

- Jeg vet at i noen tilfeller flyttes oppgaver ut av landet, ikke nødvendigvis for å få lave kostnader, men for å få jobben gjort, sier Håvard Lismoen, utreder hos ingeniørorganisasjonen NITO.

En fersk undersøkelse NITO har gjennomført viser at 78 prosent av spurte bedriftsledere opplever det som ganske eller meget vanskelig å skaffe ingeniører. 76 prosent svarer at de har behov for flere ingeniører de neste tre årene.

- Hvis du snakker med enkeltbedrifter i dag er det mange som rapporterer om at de må takke nei til oppdrag. De mangler hoder til å gjennomføre prosjekter, noe som igjen slår ut på bunnlinjen i form av tapte oppdag, sier Tore Westhrin, kommunikasjonssjef i Tekna.

Press på ingeniørsiden

Informasjonssjef i Yara, Hamed Mozaffari Brodersen, bekrefter at de har problemer med å skaffe ingeniører. Den statlig eide industrigiganten har fabrikker i Glomfjord og Porsgrunn, men det meste av produksjonen foregår i utlandet.

- Der hvor vi merker det aller best er på ingeniørsiden. Det er vanskelig å skaffe ingeniører og der merker vi at det er et stramt marked. Men vi har lav turnover og det er få som slutter. Dessuten vokser vi mest i utlandet og det er der det meste av produksjonen foregår, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.