INDUSTRI

Tviler på om skip vil treffe tunnelåpningen

TAR TID: - Dette grenser helt ut i parodien, sa Høyres Øyvind Halleraker da Stad skipstunnel nok en gang ble tema under Stortingets spørretime onsdag.
TAR TID: - Dette grenser helt ut i parodien, sa Høyres Øyvind Halleraker da Stad skipstunnel nok en gang ble tema under Stortingets spørretime onsdag. Bilde: Jatoja DA
19. okt. 2011 - 13:35

Fiskeriministeren vil utrede om norske skippere klarer å treffe åpningen i en ny skipstunnel utenfor Stad.

Opposisjonen mener regjeringen trenerer hele tunnelprosjektet.

Les også: Rolls-Royce vil ha Stad-tunnel

Utredning nr. 18

Tvil om båtene kommer seg gjennom en eventuell skipstunnel utenfor det værharde Stad har ført til at fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) har satt i gang en utredning for å finne svar på spørsmålet.

Etter 25 års planlegging er dette den 18. utredningen av en skipstunnel ved Stad i Sogn og Fjordane.

– Dette grenser helt mot parodien. Kan ikke statsråden bare si at hun ikke vil gjennomføre prosjektet, sa Høyres Øyvind Halleraker da saken onsdag kom opp i Stortingets muntlige spørretime.

– Bekymring for skippernes kompetanse til å treffe tunnelen er en ny trenering av prosjektet, mente KrF-representanten Rigmor Andersen Eide.

Les også: Steinsalg betaler for Stad-tunnel

– Holder tidsplanen

Fiskeriministeren avviste derimot anklagene, og sa at det aldri er stilt spørsmål ved behovet for en skipstunnel.

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen
Fiskeriministeren avviste derimot anklagene, og sa at det aldri er stilt spørsmål ved behovet for en skipstunnel.Fiskeriministeren beskyldes for å trenere hele prosjektet med en ny utredning, men mener selv de holder den satte tidsplanen. Ap/Bernt Sønvisen

– Vi har nå stilt spørsmål om bruken i ekstra dårlig vær. Rapporten får vi i januar, og vi holder tidsplanen vi har satt, sa Berg-Hansen.

Det er gjennom de siste 25 årene gjort en rekke utredninger om en 1.700 meter lang tunnel mellom Moldefjorden og Kjødepollen på nordøstsiden av Stadhalvøya. Tunnelen ville spare skipene for det værharde området ved Stad, og det er framholdt at tunnelen i seg selv ville være en turistattraksjon. Tunnelen skulle være stor nok til at også Hurtigruten kunne seile gjennom den.

Stengetid

Regjeringen skriver i høstens statsbudsjettdokumenter at den har tatt høyde for en eventuell byggestart i siste halvdel av perioden for Nasjonal transportplan 2010– 2019. Forutsetningen er at prosjektet har tilstrekkelig samfunnsmessig nytte, og at regjeringen beslutter å gå videre med prosjektet.

I den siste utredningen om kvalitetssikring av tunnelen mener fiskeriministeren at spørsmålet om stengetid under svært dårlige værforhold ikke er blitt tilstrekkelig besvart. Blant annet vil hun ha svar på om strøm- og bølgeforholdene både i og utenfor tunnelen vil påvirke skipene evne til å komme seg gjennom skipstunnelen.

Mer om saken:

Kritiserer Kystverket-rapport

Vil droppe Stad-tunnel

Stad skipstunnel: – Ingen hokus pokus

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.