INDUSTRI

Tror på nok ingeniører til megafunn

OPTIMIST: Rutilutvinningen i Engebøfjellet skal etter planen starte opp i 2015. Ivar S. Fossum i Nordic Mining tror det er fullt mulig å få nok kvalifisert personell til å drifte gruven.
OPTIMIST: Rutilutvinningen i Engebøfjellet skal etter planen starte opp i 2015. Ivar S. Fossum i Nordic Mining tror det er fullt mulig å få nok kvalifisert personell til å drifte gruven. Bilde: Håkon Jacobsen
Peder Qvale
19. des. 2011 - 07:10

For noen uker siden sa næringsminister Trond Giske at Norge nærmest har en forpliktelse til å utvinne de ressursene vi kan for å møte verdens råvarebehov.

Alt dette under salgslinjen om at det finnes verdier for 1500 milliarder kroner i de norske fjellene.

Oljebransjen tømmer Norge for ingeniører

Stor forekomst

Noen av de verdiene har Nordic Mining funnet i Engebøfjellet i Sogn og Fjordane.

Bedriften har utvinningsrettighetene til en av verdens største forekomster av rutil (titandioksid) og står nærmest og venter på å tilføre sårt tiltrengte arbeidsplasser i Naustdal kommune.

Titanlandet Norge

Trenger folk

Direktør Ivar S. Fossum i Nordic Mining er trygg på at han klarer å skaffe til veie nok arbeidskraft til å utnytte ressursene i Engebøfjellet.

– Når prosjektet kommer i produksjon vil det kreve omtrent 170 faste arbeidsplasser med variert kompetanse, der omtrent 25 vil være ingeniører, geologer og så videre, forteller han.

– Selv om det alltid vil være rift om folk med høy og spesiell kompetanse, tror jeg ikke dette vil representere noe stort problem, sier han.

Kritiske røster

Det er likevel hindringer på veien. I midten av november var miljøvernminister Erik Solheim på befaring ved Engebøfjellet og krevde utredning av mulighetene for å etablere et landdeponi i området.

Miljøorganisasjonene Bellona og Greenpeace har også advart mot sjødeponi i Førdefjorden.

Vil utrede landdeponi for gruvedrift

– Ikke godt nok utredet

– Klart folk er bekymret

Trygge

På den andre siden står altså Nordic Mining, med ulike faginstanser i ryggen, og mener det tryggeste er å lagre steinmassene på fjordbunnen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

De peker blant annet på at undervannstopografien er gunstig og at mineralene som skal lagres er svært like de som allerede ligger der.

Helt uenige om sjødeponi

Risikable investeringer

En annen utfordring er at norsk gruveindustri fremdeles er såpass liten at investorer ser det som mer risikabelt å bruke penger her hjemme enn i Sverige eller Finland, ifølge Fossum.

– Det vi registrerer og får tilbakemelding på er at det er stor uforutsigbarhet i måten Norge som land ønsker å utnytte disse ressursene på, i motsetning til våre nære naboland. Dette går blant annet på hvordan forvaltningen er lagt opp, sier han.

Optimist

Om alt går etter planen starter gruvedriften i Engebøfjellet opp i løpet av 2015. Dette er noe bak det opprinnelige tidsskjemaet etter flere forsinkelser i planprosessen.

Fossum er imidlertid trygg på at det skal gå. Og at det skal gå bra.

– Markedet for titanråstoffer er utrolig godt akkurat nå. Prisene har økt fra januar til nå, og de er ventet å øke de neste årene på grunn av manglende produksjon. Derfor ser vi for oss at det i overskuelig framtid vil være et attraktivt marked for rutil i Europa.

– Vi er veldig optimistiske. Men som med all langsiktig industri må også dette prosjektet tåle nedgangstider, erkjenner han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.