INDUSTRI

Tøffere for gründere etter børsras

Joachim Seehusen
17. aug. 2007 - 15:18

Børsene over det meste av verden raser. Det er ikke bare aksjeeierne som taper.

Alle som står i startgropen med nye teknologiselskaper kan få det tøffere.

– Risikokapital har vært veldig rimelig gjennom flere år. Nå kan det tenkes at prisen på risiko stiger. Da vil aksjekursen gå ned i teknologibaserte gründerbedrifter. Det sier førsteamanuensis Asgeir Tomasgard ved institutt for industriell økonomi og teknologiledelse.

REC rammes hardt

Ved siden av ny teknologi sier Tomasgard at energiselskaper og råvareprodusenter er spesielt utsatte for fall i aksjekursen.

– Mange aktører frykter at dette er mer enn finansiell uro og at veksten i verdensøkonomien vil stanse. Om det skulle gå slik blir det mindre behov for energi, og mindre behov for råvarer. REC er et selskap som blir dobbelt rammet siden de både er et energiselskap og utvikler ny teknologi, sier Tomasgard. Han trekker også frem Hydro og Elkem som selskaper som nå er utsatt.

Sårbare

Andre utsatte selskaper er de som sitter med teknologi som har et betydelig inntektspotensial som ennå ikke er utløst. Slike selskaper er ofte veldig sårbare for konkurrerende teknologi.

Tomasgard peker på at slike selskaper som har betydelig inntektspotensial hvis teknologien slår til, men som er sårbare for konkurrerende teknologi som utsatte i en situasjon som den vi er inne i nå.

Det er varianter av det samme: Investorene blir mindre risikovillige, prisen på risiko går opp og aksjekursen går ned for denne typen selskaper.

– Umoden teknologi er utsatt. Jeg tror mindre risikovilje er en internasjonal trend, ikke bare et norsk fenomen, sier Tomasgard.

Dyrere teknologiutvikling

Foreløpig er børsfallet basert på finansiell usikkerhet, men det kan forplante seg videre.

– Det blir spennende å se. I så fall kan teknologiutvikling bli dyrere. Ventureselskaper sitter vanligvis på aksjene fra to til fem år. Når de skal selge får vi en antydning om hvordan det vil gå.

15-gangeren!

Ferd Venture solgte alle aksjene i Trondheimsbaserte Nacre AS midt i juni.

Selskapet ble solgt for 840 millioner kroner, som har gikk Ferd Venture en avkastning på 15 ganger investert beløp på to og et halvt år.

Lavere pris i dag

– Vi ville nok fått mindre om vi skulle solgt i dag, sier partner Helge Hellebust i Ferd Venture.

– Men vi har lang tidshorisont, normalt sitter vi på aksjene fra tre til sju år. Det gir oss fleksibilitet og vi fortsetter uavhengig av den uroen som har vært.

Mindre konkurranse

Hellebust venter likevel mindre konkurranse om de nye og spennende teknologiselskapene.

– Flere investorer holder seg i ro nå og vi venter mindre konkurranse. Mange av våre konkurrenter har kortere tidshorisont og sitter på aksjene fra to til fem år, de kan bli mer forsiktige.

Avdramatiserer

– Vi har alle godt av å bli minnet om at intet vokser inn i himmelen, sier daglig leder Bjørn Bjorå i Teknoinvest.

Bjorå tror det er altfor tidlig å si noe om hvordan dette kommer til å ende.

Krusning eller krise?

– Mer enn et spørsmål om hvor mye aksjene faller, er det et spørsmål om hvor lenge fallet varer. Hvis vi er tilbake om to-tre måneder har dette bare vært krusninger.

– I nedgangstider blir alle rammet, også gründerselskaper. Men grunnleggende verdiskaping gjennom forskning og utviklingsarbeide vil over tid slå ut økonomisk, også i nedgangstider.

Rammes

Skulle dette likevel være noe mer enn krusninger, antyder Bjorå at ventureselskapene vil merke det når de skal selge seg ut av selskaper de har arbeidet med.

– Det så vi tydelig i nedgangsperioden i 2000. Da tørket markedet for børsnoteringer nesten helt ut.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.