MOTOR

Sverige hastekjøper Black Hawk

12. apr. 2011 - 11:58
Vis mer

Sveriges forsvarsminister Sten Tolgfors offentliggjorde hastekjøpet i en kronikk i Dagens Nyheter i helga.

Lynkjapp anskaffelse

Sverige skal anskaffe 15 Sikorsky UH-60 Black Hawk som skal brukes som redning- og ambulansehelikopter (medevac) i Afghanistan.

Allerede i sommer starter utdanningen av svenske flygere, og de første Black Hawk-helikoptrene skal leveres rett over nyttår.

– Her får vi en langsiktig og velprøvd løsning, skriver Tolgfors.

Høy NH90

I likhet med Norge har Sverige ventet lenge på sine sterkt forsinkede NH90-helikoptre, eller Helikopter 14 (HKP 14) som er den svenske betegnelsen.

Men der Norge har bestilt 14 helikoptre i fregattversjon (NFH) med norsk tilpasning, har Sverige bestilt 18 helikoptre i taktisk transportversjon (TTH) med særsvenske krav. Sverige er det eneste landet som har bestilt NH90 der kabinhøyden er økt med 24,5 centimeter til 182 centimeter.

Fortsatt er kun ett helikopter levert fra Patrias sluttmontering. Etter den opprinnelige planen skulle systemet være ferdig innfaset for to år siden.

– Sverige selv bærer et stort ansvar for den kraftige forsinkelsen, erkjenner Tolgfors som opplyser at HKP 14 etter de siste beregningene vil være fullt operativ først i 2020.

Les også: NH90 trekker Patria til Norge

Kjølig velkomst for NH90

Først med NH-90 til sjøs

Motortrøbbel for første NH90

Nye helikoptre er unyttige for fregattene

Uten barnesykdommer

UH-60 Black Hawk produseres av amerikanske Sikorsky.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Försvarets materielverk (FMV, den svenske ekvivalenten til norske Flo) er nå i ferd med å sluttføre forhandlingene. Regjeringen har satt av 4,7 milliarder kroner til helikopterkjøpet.

Etter planen skal samtlige 15 maskiner være satt i operativ tjeneste i 2017.

De svenske helikoptrene leveres med pansring og annen selvbeskyttelse, blant annet mitraljøse.

– Gjennom å kjøpe velprøvd materiell vil anskaffelsestiden reduseres kraftig og sikkerheten for våre soldater dermed forbedres hurtig. Systemsikkerheten øker drastisk når vi handler et system uten barnesykdommer. Black Hawk opereres av 27 land og er produsert i over 3 000 eksemplarer, påpeker forsvarsministeren.

Vurderte Eurocopter

FMV har også vurdert annet materiell. Blant annet Eurocopter EC725 i Combat SAR-utrustning, den militære versjonen av EC225 som brukes i søk- og redningsoppdrag for norsk oljeindustri og som er aktuell som Sea King-erstatter for den norske 330-skvadronen.

Les også: De fem kandidatene

– Vi bør være storfavoritten

Ifølge Ny Teknik var sågar Frankrikes president Nicolas Sarkozy inne i prosessen i fjor høst og lovte Sverige rask levering ved en eventuell Super Cougar-bestilling.

Også EC725 ble vurdert av svenskene, men altså vraket til fordel for S-70. Foto: Eurocopter Anthony Jeuland

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.