IT

Stortinget sier ja til elektronisk pasientjournal

«Én pasient, én journal».

– Deling av pasientopplysninger er nødvendig for å få bedre informasjonsflyt mellom leger og til pasienter, sikrere diagnostikk og bedre oppfølging og kontinuitet i behandlingen, heter det i innstillingen.
– Deling av pasientopplysninger er nødvendig for å få bedre informasjonsflyt mellom leger og til pasienter, sikrere diagnostikk og bedre oppfølging og kontinuitet i behandlingen, heter det i innstillingen. Bilde: Colourbox
12. juni 2014 - 19:28

Oslo: Sykehusenes rørpost kan bli en saga blott. Heretter vil det være elektroniske pasientjournaler som gjelder.

Det er klart etter at helse- og sosialkomiteen torsdag la fram sin innstilling om pasientjournalloven og helseregisterloven. Der går et flertall – regjeringspartiene Høyre og Frp samt Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti – inn for helseminister Bent Høies (H) forslag om å innføre et system med elektroniske pasientjournaler.

Dette er nødvendig for å dra nytte av teknologiutviklingen og nå målet om «én pasient, én journal», mener flertallet.

– Deling av pasientopplysninger er nødvendig for å få bedre informasjonsflyt mellom leger og til pasienter, sikrere diagnostikk og bedre oppfølging og kontinuitet i behandlingen, heter det i innstillingen.

Les også: Her er it-vinnerne i statsbudsjettet

Frykter for personvernet

Venstre og SV stiller seg derimot mer kritiske til innføringen av elektroniske journaler fordi disse kan deles mellom ulike instanser i helsesystemet uten at det kreves samtykke fra pasientene på forhånd.

– Vi frykter for pasientenes personvern og tilliten til helsevesenet, sier helsepolitisk talsmann Ketil Kjenseth i Venstre til NTB.

– De teknologiske løsningene er langt fra på plass, og vi bør gjøre oss noen erfaringer før vi innfører loven. Det er ikke godtgjort at helsevesenet er i stand til å håndtere så sensitive personopplysninger i så stort omfang, sier Kjenseth.

Les også: Ingen vet når en elektronisk pasientjournal kan være klar

Krever samtykke

Venstre ønsker i tillegg at det skal kreves uttrykkelig samtykke fra pasienten for at opplysninger i pasientjournalen skal kunne deles på tvers av virksomheter.

– Det er ikke akseptabelt at samtykke til deling anses gitt ved at man oppsøker helsehjelp. De færreste vil være klar over at de også samtykker til deling av sensitive opplysninger i journalen ved at de oppsøker helsehjelp, framholder Kjenseth.

– Ikke nødvendig

Komiteens flertall mener imidlertid at det ikke er nødvendig med særskilte krav til samtykke og peker på at dette vil kunne medføre unødig tidsbruk.

– Kravet til samtykke bør være det samme uavhengig av om det gjelder utveksling av papirbasert informasjon, eller om opplysningene gjøres elektronisk tilgjengelig. At loven er teknologinøytral er viktig for å legge til rette for å kunne ta i bruk moderne, gode og sikre tekniske hjelpemidler, heter det i innstillingen.

Les også:

Overvåking tar halve justisbudsjettet

Dette plasteret kan mye mer enn å stoppe blod  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.