INDUSTRI

Storbrann i oljetankanlegg

EKSPLOSJONSBRANN: En tank eksploderte på industriområdet til Vest Tank  ved Sløvåg i Gulen. Bellona vil ha gransking av alle slike tankanlegg etter storbrannen.
EKSPLOSJONSBRANN: En tank eksploderte på industriområdet til Vest Tank ved Sløvåg i Gulen. Bellona vil ha gransking av alle slike tankanlegg etter storbrannen. Bilde: Kåre Næss/Statoil
Jannicke Nilsen
24. mai 2007 - 11:56

Flammene etter eksplosjonen var enorme, opp mot 50-60 meter. Vitner forteller om en stor eksplosjon, etterfulgt av mange små eksplosjoner.

Brannen ble slokket i 13-tiden etter flere timers hardt slukkingsarbeid.

Eksplosjonen skjedde like etter klokken 10 i formiddag, mens ansatte ved firmaet Vest Tank utførte vedlikeholdsarbeid på to tanker.

Vest Tank er et mottak for forurenset avfall fra boring i Nordsjøen, som brukt boreslam og borekaks.

Utførte vedlikeholdsarbeide

- Vi har nå kontroll på brannen, det er bare ulming igjen. Vi vurderer fortløpende om det likevel er mulig at brannen kan spre seg, sier daglig leder Jostein Berland ved Vest Tank til TU.no.

Informasjonsleder Kåre Ness i Statoil har fulgt brannen fra andre siden av fjorden, og bekrefter at flammene nå er borte.

- Så vidt jeg kan se er det ingen flammer lenger, men mange båter som ligger og sprøyter vann. Antagelig for å kjøle ned tankene, sier Ness til TU.no.

Berland i Vest Tank vet ikke hvorfor eksplosjonen skjedde.

- Vi ikke hva som skjedde, bare at det ble utført vedlikeholdsarbeide på to tanker før eksplosjonen, sier Berland.

De to tankene skal inneholde bunnrester. Åtte ansatte jobbet på området da eksplosjonen skjedde.

Farlig avfall

Flere personer ble behandlet for røykskader de pådro seg på brannstedet. Blant dem skal det også være brannmenn.

- Det er ingen alvorlig personskade, sier Berland.

Ingen er savnet, etter det vi kjenner til, sier lensmannen til bt.no.

Vest Tanks terminal i Sløvåg er ifølge firmaets nettsider Norges største frie terminal, med 14 tanker. Til sammen har de en lagringskapasitet for væske og petroleumsprodukter på 115 000 kubikkmeter.

Firmaet driver også et renseanlegg for farlig avfall fra skip og offshorevirksomhet, og oppgir å motta og behandle 175.000 kubikkmeter avfall i året.

Evakuerte

- Hele området evakueres, opplyste John Torvik i Wergeland-Halsvik AS, et av firmaene som holder til i Sløvåg, til Bergens Tidende etter eksplosjonen.

Tankbåten "Karen Knudsen" lå like ved brannstedet og ble trukket fra land i tilfelle brannen spredte seg.

Store brannmannskaper var i full aksjon. De lokale brannkorpsene fra Eivindvik, Brekke og Gulen var på stedet, og fikk bistand fra kolleger fra Bergen Brannvesen. Mannskaper og oljeinstallasjoner på Mongstad hjalp også til, og i tillegg ble det satt inn 60 personer fra Sivilforsvaret, ifølge NTB.

Seks ambulanser og fire luftambulanser rykket ut da alarmen gikk, men flere av utrykningskjøretøyene kunne snart sendes tilbake. Hovedredningssentralen Sør-Norge bisto med et redningshelikopter.

- Mongstad assisterer i brannslukkingsarbeidet med mannskap, utstyr og båter, sier Ness ved Statoil på Mongstad.

Ikke radioaktivt materiale

Mange i omegn var bekymret for at det kunne være radioaktivt materiale ved renseanlegget. Dette avkrefter Statens Forurensingstilsyn og Statens Strålevern overfor bt.no.

- Det er planlagt deponi for radioaktivt avfall fra oljeindustrien på Sløvåg, men det har ikke fått driftstillatelse ennå, sier Per Strand, avdelingsdirektør for beredskap og miljø i Statens Strålevern til nettavisen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.