INDUSTRI

Statkraft med saltkraft-avtale

SKRIVER UNDER: Statkraft skal utvikle nye og bedre membraner og gjøre saltkraften konkurransedyktig. Her skriver Brett Andres i Nitto Denko/Hydranautics under avtalen sammen med Statkrafts Jon Brandsar (til høyre) og  Stein Erik Skilhagen (bak).
SKRIVER UNDER: Statkraft skal utvikle nye og bedre membraner og gjøre saltkraften konkurransedyktig. Her skriver Brett Andres i Nitto Denko/Hydranautics under avtalen sammen med Statkrafts Jon Brandsar (til høyre) og Stein Erik Skilhagen (bak). Bilde: Statkraft
Kjetil Malkenes Hovland
20. juni 2011 - 12:16

Det norske energiselskapet Statkraft har skrevet under en avtale om utvikling av membraner for saltkraft med Nitto Denko og Hydranautics.

Selskapene er ledende i utviklingen av membraner til dette formålet, og Statkraft håper saltkraften nå kan skyte fart.

– Vi er veldig fornøyde med å samarbeide med Statkraft om å utvikle membranteknologi som kan gjøre saltkraft til virkelighet, sier Yasushi Nakahira, som er direktør i Nitto Denkos membrandivisjon og administrerende direktør i Hydranautics, i en pressemelding.

Les også: Halve EU kan osmose-fyres

Statkraft - Saltkraft membran
MEMBRAN: Slik ser den ut, membranen som ble brukt i Statkrafts prototype på saltkraftanlegg på Hurum. Trond Gram

Avsalting og vannrensing

Nitto Denko holder til i Japan og lager filmer og andre materialer basert på polymerer. De lager skjermer, bildeler og helseutstyr, men også membraner som brukes til omvendt osmose i avsaltingsanlegg for sjøvann.

Hydranautics er et datterselskap til Nitto Denko og ligger i California. Selskapet lager membraner til omvendt osmose og ultrafiltrering, som særlig brukes av meierier til å konsentrere myse og justere sammensetningen av melk når man lager ulike oster. Ultrafiltrering bruker også i malingsindustrien og til fjerning av humus i avløpsvann.

Les mer fra åpningen på Hurum: Eksklusiv tekopp til Mette-Marit

Ett tiår med saltkraft PROTOTYPE: Dette er Statkrafts saltkraftverk på Hurum.
Ett tiår med saltkraft PROTOTYPE: Dette er Statkrafts saltkraftverk på Hurum.

Ett tiår med saltkraft

Statkrafts prototype for saltkraft åpnet på Hurum i 2009, og selskapet har jobbet med teknologien i et tiår. Membraner skal gjøre jobben, og Nitto Denko/Hydranautics vil ifølge pressemeldingen utvikle membraner som kan brukes i storskala saltkraftverk.

Målet er å gjøre saltkraften konkurransedyktig med andre former for fornybar energi som vind- og solkraft.

– Vi trenger mer fornybar energi for å bekjempe klimaendringer, og dette partnerskapet er et viktig steg fremover i utviklingen av osmosekraft, sier Jon Brandsar i Statkraft.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.