INDUSTRI

Somaliske pirater kapret kjemikalietanker

Somaliske pirater har i år slått til mot nesten dobbelt så mange skip som i fjor, og EUs marinestyrke, der også den norske fregatten KNM Fridtjof Nansen inngår, greier ikke å stanse kapringene. Forsvarsminister Grete Faremo (t.v.) og forsvarssjef Harald Sunde besøkte tidligere i måneden KNM Fridtjof Nansen i Adenbukta der en britiskregistrert kjemikalietanker ble kapret tidligere i uka.
Somaliske pirater har i år slått til mot nesten dobbelt så mange skip som i fjor, og EUs marinestyrke, der også den norske fregatten KNM Fridtjof Nansen inngår, greier ikke å stanse kapringene. Forsvarsminister Grete Faremo (t.v.) og forsvarssjef Harald Sunde besøkte tidligere i måneden KNM Fridtjof Nansen i Adenbukta der en britiskregistrert kjemikalietanker ble kapret tidligere i uka. Bilde: Forsvaret/Scanpix
29. des. 2009 - 09:30

Tankskipet St. James Park er britiskregistrert og var på vei fra Spania til Thailand da det ble kapret, opplyser Andrew Mwangura i East Africa Seafarers’ Association.

EUs marinestyrke, der også den norske fregatten KNM Fridtjof Nansen inngår, greier ikke å forhindre pirater fra å kapre nye skip.

Doblet

En oversikt fra Det internasjonale maritime byrået viser at antallet piratangrep er nesten doblet i år, og minst 44 ganger har de somaliske piratene lyktes i å ta kontroll over skip.

Piratene holder nå rundt ti skip med til sammen over 200 besetningsmedlemmer, mens de øvrige er frigitt mot millionbeløp i løsepenger.

– Vi kan ikke si at noen har vunnet krigen mot piratvirksomhet. Den pågår fremdeles, sier Cyrus Mody i Det internasjonale maritime byrået.

En talsmann for EUs marinestyrke, John Harbour, vil ikke være med på at operasjonen er mislykket.

– Langt flere skip hadde blitt tatt om vi ikke hadde vært her, sier Harbour.

Væpnede vakter

USA anbefalte nylig greske skipsredere å plassere væpnede vakter på skip som skal passere Afrikas Horn, for å beskytte dem mot piratangrep.

Det amerikanske utenriksdepartementet hadde i november et møte med representanter for det greske rederiforbundet og rådet dem til å ta et større ansvar for egen sikkerhet.

Greske redere kontrollerer om lag 20 prosent av all sivil skipsfart i verden og var representert av presidenten i det greske rederiforbundet, Theodore Veniamis, under møtet i Washington.

– Det er i redernes egen interesse å sette i verk tiltak for å beskytte seg selv i dette farvannet, lød budskapet fra amerikansk UD.

Advarer

Det norske rederiforbundet har advart sine medlemmer mot å ta i bruk væpnede vakter om bord i skip som skal passere kysten av Somalia, av frykt for at dette skal få piratene til å ta i bruk enda kraftigere skyts.

20 prosent av all skipsfart i verden, blant annet 8 prosent av all oljefrakt passerer den piratutsatte Adenbukta.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.