Tankskipet St. James Park er britiskregistrert og var på vei fra Spania til Thailand da det ble kapret, opplyser Andrew Mwangura i East Africa Seafarers’ Association.
EUs marinestyrke, der også den norske fregatten KNM Fridtjof Nansen inngår, greier ikke å forhindre pirater fra å kapre nye skip.
Doblet
En oversikt fra Det internasjonale maritime byrået viser at antallet piratangrep er nesten doblet i år, og minst 44 ganger har de somaliske piratene lyktes i å ta kontroll over skip.


Piratene holder nå rundt ti skip med til sammen over 200 besetningsmedlemmer, mens de øvrige er frigitt mot millionbeløp i løsepenger.
– Vi kan ikke si at noen har vunnet krigen mot piratvirksomhet. Den pågår fremdeles, sier Cyrus Mody i Det internasjonale maritime byrået.
En talsmann for EUs marinestyrke, John Harbour, vil ikke være med på at operasjonen er mislykket.
– Langt flere skip hadde blitt tatt om vi ikke hadde vært her, sier Harbour.
Væpnede vakter
USA anbefalte nylig greske skipsredere å plassere væpnede vakter på skip som skal passere Afrikas Horn, for å beskytte dem mot piratangrep.
Det amerikanske utenriksdepartementet hadde i november et møte med representanter for det greske rederiforbundet og rådet dem til å ta et større ansvar for egen sikkerhet.
Greske redere kontrollerer om lag 20 prosent av all sivil skipsfart i verden og var representert av presidenten i det greske rederiforbundet, Theodore Veniamis, under møtet i Washington.
– Det er i redernes egen interesse å sette i verk tiltak for å beskytte seg selv i dette farvannet, lød budskapet fra amerikansk UD.
Advarer
Det norske rederiforbundet har advart sine medlemmer mot å ta i bruk væpnede vakter om bord i skip som skal passere kysten av Somalia, av frykt for at dette skal få piratene til å ta i bruk enda kraftigere skyts.
20 prosent av all skipsfart i verden, blant annet 8 prosent av all oljefrakt passerer den piratutsatte Adenbukta.