INDUSTRI

Solindustrien har vokst med 15 000 prosent

BREDT PANEL: BI-professor Torger Reve (fra v.), DNV-direktør Sven Mollekleiv, Ife-firektør Kjell Bendiksen, investor Ragnhild Wiborg og næringsminister Trond Giske var med og presenterte funnene i rapporten.
BREDT PANEL: BI-professor Torger Reve (fra v.), DNV-direktør Sven Mollekleiv, Ife-firektør Kjell Bendiksen, investor Ragnhild Wiborg og næringsminister Trond Giske var med og presenterte funnene i rapporten. Bilde: CAMILLA AADLAND
Camilla Aadland
12. mars 2010 - 10:33
Vis mer

I 2000 hadde solenergiselskapene på Østlandet en omsetning på 56 millioner. I 2008 hadde omsetningen økt til 8,8 milliarder kroner, en vekst på over 15 000 prosent, viser en rapport som Menon Business Economics og Mandag Morgen har utarbeidet på vegne av Oreec og Oslo Teknopol.

16 selskaper med til sammen 343 ansatte faller inn under kategorien solenergi. Det klart største selskapet er Rec, som alene står for 8,2 milliarder av omsetningen.



Et eventyr

De to neste på listen er Scatec Solar og Norsun.

– Solcellemarkedet har vært et eventyr, med gode rammebetingelser i utlandet som har gitt enorm vekst også for norske bedrifter, sier administrerende direktør Kjell Bendiksen i Institutt for energiteknikk. Han er styreledere i Oreec, som er et nettverk innen fornybar energi og klimateknologi.

Kjell Bendiksen, IFE
– Solcellemarkedet har vært et eventyr, med gode rammebetingelser i utlandet som har gitt enorm vekst også for norske bedrifter, sier administrerende direktør Kjell Bendiksen i Institutt for energiteknikk. Han er styreledere i Oreec, som er et nettverk innen fornybar energi og klimateknologi. UTLANDET: Administrerende direktør Kjell Bendiksen ved IFE påpeker at andre lands rammebetingelser har gitt den store veksten i norsk solindustri. Camilla Aadland

Formålet med rapporten har vært å gjøre en kartlegging av bedrifter innen grønn teknologi på Østlandet og å analysere energi- og miljøbransjens styrker og svakheter.

– Solindustrien er helt avhengig av å ligge teknologisk i front. Konkurransen er hard, flere land bygger seg nå opp og den fordelen vi hadde av å være først ute er nå forbi, sier Bendiksen til Teknisk Ukeblad.



Krever teknologifond

Han mener myndighetene kan bidra ved å etablere et stort miljøteknologifond.

– Det å satse på teknologi er en konkurransefordel som er legal. Vi bør kunne bruke investeringer fra det vi tjener på olje og gass og som vi i utgangspunktet bare bruker utenlands, på å utvikle ny teknologi, sier han.

Fra 2012 skal singaporefabrikken til REC være i stand til å produsere 740 MW wafer, 550 MW celler og 590 MW moduler.
– Det å satse på teknologi er en konkurransefordel som er legal. Vi bør kunne bruke investeringer fra det vi tjener på olje og gass og som vi i utgangspunktet bare bruker utenlands, på å utvikle ny teknologi, sier han. UNDER BYGGING: Fra 2012 skal Recs fabrikk i Singapore være i stand til å produsere 740 MW wafer, 550 MW celler og 590 MW moduler. REC

Direktør Sven Mollekleiv i DNV er langt på vei enig.

– Vi ser at Recs satsning er drevet frem av rammevilkår i Tyskland og Europa. Vi bør se på hvordan vi kan utvikle Norge til et sted som kan tiltrekke seg de beste talenter innen de feltene vi har forutsetninger for å bli gode, sa han da rapporten ble presentert.



12 000 ansatte

Flere miljøer har lansert ideen om å bruke deler av Oljefondet til utvikling av ny miljørettet industri i Norge.

– Det er en spennende idé å gjøre en avsetning til forskning og utvikling som gjør at vi kan bidra til industribygging. Men det spørs om vi er villig til å avsette nok kapital til et forskningsfond som kan bidra til den utviklingen, sa Mollekleiv.

Til sammen er det 721 bedrifter innen såkalt "clean tech"-industri i de åtte Østlands-fylkene. Næringen har hatt en samlet omsetningsvekst på 150 prosent på åtte år og sysselsetter 12 000 mennesker på Østlandet.

– Jeg tror veldig mange kommer til å bli overrasket over hvor stort dette faktisk er. Den tradisjonelle vannkraften står for cirka halvparten, men Østlandet er stor også på ny fornybar energi som sol, vind og bio, sier Bendiksen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.