INDUSTRI

Smelteindustrien satser på klima

Peder Qvale
28. sep. 2011 - 16:17

– Vi må jobbe målrettet innenfor industrien og i samarbeid med myndighetene for å sikre rammene for å få det til, men vi er positive til at det kan skje, sier Steinmo til Teknisk Ukeblad.

Samlet for første gang på ti år

Steinmo og 60 andre sentrale aktører i ferrolegeringsindustrien var tidligere i uken samlet på et todagers miljøseminar i Oslo (bildet).

Peder Qvale

Seminaret var spekket til randen med foredrag og innlegg om hva som trengs for å redusere klimautslippene fra landets smelteverk.

Store utslipp

Tall fra SSB viser at metallindustrien slapp ut 3,5 millioner av totalt 51 millioner tonn CO2-ekvivalenter i Norge i 2009.

Ferrolegeringsindustrien står for en stor del av utslippene i metallindustrien, mest fordi de bruker kull og koks som reduksjonsmiddel.

Mulig med reduksjon

Det er likevel grunn til optimisme, skal man tro foredragsholderne på miljøseminaret. Enova hevdet i et innlegg at potensialet for å redusere utslippene er stort, men at barrierer som manglende bevissthet og infrastruktur står i veien.

De oppfordret derfor industrien til å komme med gode prosjekter for å sikre seg støtte fra statsforetaket.

Reduserer kraftig

Peder Qvale
Noen som allerede har fått slik støtte er ferrosilisiumprodusenten Finnfjord. Bedriften har satt seg som mål å bli landets mest effektive smelteverk, og skal i løpet av de neste to årene kutte utslippene med 35 prosent.

– Har man gode tiltak, stiller myndighetene opp, forteller administrerende direktør Geir Henning Wintevoll (bildet).

Bellona-leder Frederic Hauge (bildet under) var også på seminaret. Han presiserte at tiltak som det på Finnfjord er viktige for miljøet.

– Ting nå er dobbelt så ille, og kommer dobbelt så fort. Vi har en ordentlig klimakrise og den kommer med større styrke enn vi kunne tro, advarte han.

Peder QvaleHar troa

Det er FFFs styreleder Jacob Steinmo smertelig klar over. Derfor er han opptatt av at ferrolegeringsindustrien skal gjøre det de kan for å redusere utslippene.

– Det at industrien og forskningen kommer sammen som dette og diskuterer disse tingene er uhyre viktig for å kunne jobbe videre i riktig retning. Det finnes et uløst miljøpotensial i ferrolegeringsindustrien som vi må oppfylle, fastslår han.

Naturgass = mindre CO2-utslipp?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.