INDUSTRI

Små ringer i vann

Tore Stensvold
17. juni 2009 - 12:24
Vis mer

Det er en av konklusjonene i Asplan Viaks undersøkelser av tilsyn og direktorater ut i distriktene.

Sjøfartsdirektoratets 260 ansatte betyr en økning på rundt 1 prosent av antall sysselsatte i Haugesund by.

I regionen er det beregnet at ringvirkningen av Sjøfartsdirektoratet gir 400 arbeidsplasser i form av tjenesteyting og varekjøp. Det er 70.000 arbeidsplasser i regionen, mens det i Haugesund by er rundt 21.000 sysselsatte.

Klynge

Regjeringen har bedt Asplan Viak evaluere de regionale og lokale virkningen av å flytte de offentlige etatene.

Ifølge Asplan Viaks vurdering av Sjøfartsdirektoratets flytting, har det bidratt positivt til komplettering og utvikling av den maritime klyngen i Haugesundsregionen.

Bra for byen

Direktoratet har også bidratt positiv til utviklingen av Høgskolen Stord/Haugesund. Direktoratet er godt synlig og godt kjent i byen, og bidrar til å øke byens status og omdømme, heter det i rapporten.

Det var 2800 offentlig ansatte i regionen før Sjøfartsdirektoratet kom med sine 260 ansatte. Det medførte en økning på 8 prosent statlige arbeidsplasser.

Kompetente

Disse blir omtalt som verdifulle kompetansearbeidsplasser.

Utdanningsnivået i regionen er nemlig lavere enn landsgjennomsnitt, ifølge Asplan Viak. Slik sett vil Sjøfartsdirektoratet bidra til å trekke til seg arbeidskraft og innbyggere med høyere utdanning, heter det.

Større miljø

Asplan Viak skriver at den maritime klyngen står sterkt på Haugalandet og i Sunnhordland. Samlet omsetter den maritime næringen i regionen for nesten 33 milliarder kroner og sysselsetter nesten 15.000 personer.

Næringen består av verft, rederier og leverandører av varer og tjenester. I tillegg inngår HSH (Høgskolen Stord/Haugesund) i klyngen. Høgskolen har Petromaritim virksomhet som et av sine hovedsatsingsområder.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.