Slutt på brune eplebiter

Slutt på brune eplebiter
TESTES: Det candiske selskapet har slått av dette genet i eplesortene Granny Smith, Golden Delicious, Gala og Fuji.

Epler fra et canadisk firma blir ikke brune når de får støt eller blir skåret opp i biter, skriver danske Ingeniøren.

Årsaken er at polyphenol oxidase (PPO)-genet i eplet har blitt slått av. Dette genet kontrollerer nemlig enzymer som gjør at epler blir brune når de kommer i kontakt med oksygen.

Firmaet har slått av dette genet i eplesortene Granny Smith, Golden Delicious, Gala og Fuji.

Forsøksstadiet

Det er det canadiske selskapet Okanagan Specialty Fruitscompany, som utvikler nye frukttrærvarianter, som står bak disse nye eplevariantene. De har fått navnet arktiske epler. Selskapet er drevet og primært eid av frukttrærdyrkere i British Columbias Okanagan Valley.

Inntil videre er disse eplene kun på forsøksstadiet, men selskapet søkte i mai i fjor om å få dyrke to varianter av disse eplene. Det forventes at godkjenningsprosessen vil ta to år, så de håper at de kan dyrkes fritt i USA og Canada i 2013- 2014.

Stor interesse

Det er stor interesse for disse eplene:

– Epleforbruket har vært fallende en stund og den eneste måten å få overskudd på er å dyrke noe nytt, unikt og anderledes. Arktiske epler tilbyr dette. Dessuten gir det muligheten til å sette epler inn i nye markeder, sier Neal Carter fra Okanagan Specialty Fruitscompany til ing.dk.

Ingen helserisiko

Neal Carter avviser at det er noe helse- eller miljørisiko ved disse genmodifiserte eplene.

– Disse eplene vil trolig bli de mest testede eplene i verden. Vi har mange tredjeparts undersøkelser som bekrefter at det ikke er noen risiko forbundet med disse eplene, sier han og forklarer:

– Alt vi gjør er å slå av et epleenzym ved hjelp av eple-DNA. Eplet ser ut, smaker, lukter og har alle de andre egenskapene som er forbundet med eplesorten.

Selskapet arbeider også med å overføre teknikken til pærer og kirsebær.

Les også:

Nye bakterier truer immunforsvaret

Les mer om: